4. De informatie
Zo er al gesproken kan worden van een verontrustend verschijnsel aangaande de hedendaagse Nederlandse literatuur is het een uitblijven van ontwikkeling of vernieuwing. Als er al sprake is van een bedreiging van de Nederlandse literatuurproductie is het een bedreiging van de doorstroming van schrijvers. In elk opzicht dus is het de positie van de nieuwe schrijvers die in het brandpunt van de belangstelling zou behoren te staan. Welnu, over hen wordt niet of nauwelijks gesproken, noch in de pers, noch in de zorgelijke wauwelperiodieken van de schrijversagglomeraties. Er is een derde factor die het schrijversinkomen bepaalt. Het is de informatie.
Zoals gezegd is de belangrijkste wijziging die het geconcentreerde kapitaal in het literatuuraanbod noodzakelijk teweegbrengt een relatieve vermeerdering van het aantal voorspelbaar goed verkopende teksten. Maar er is een ander gevolg, belangrijker nog dan dit en het ligt aan de vraagzijde van de boekenmarkt. Niet alleen zullen de uitgevers passief het aanbod aanpassen aan de meest voorspelbaar grote vraag, maar zij zullen actief proberen om de vraag naar boeken te standaardiseren. Altijd is de markt van elke nieuwe uitgave een nieuwe markt. Altijd dus moet voor elke nieuw gepubliceerde tekst, maar meer nog voor een nieuwe literaire tekst van een nieuwe of niet algemeen bekende literaire schrijver, een eigen vraag worden gecreëerd door in elk geval gegeven informatie over het bestaan ervan. Maar de informatie die de uitgevers zullen geven zal steeds minder individuele teksten betreffen. Meer nog dan nu al het geval is zullen de uitgevers hun individuele uitgaven presenteren in serieverband. En zij zullen deze series zowel naar materiële vorm als naar inhoud een geprononceerder karakter geven en voorzien van bij voorkeur die kenmerken die een constante kopersresponse oproepen. Voor zover de uitgevers er nog toe zullen overgaan om regelmatig Nederlandse literatuur of literatuur in het algemeen te drukken zullen zij dat in toenemende mate doen in het kader van een serie binnen hun gehele fonds. Maar het karakter daarvan zal steeds duidelijker eenvormig zijn. Niet alleen zullen de individuele publicaties gepresenteerd worden onder een gemeenschappelijke noemer, namelijk de literatuur. Zij zullen bovendien vooraf geselecteerd worden naar het bestaande imago van de gehele serie, dat wil zeggen naar de bij het koperspubliek bekende en verwachte constante elementen van het aanbod. De concentratietendens is een conservatieve tendens. En alleen al daarom zijn het de conservatieve schrijvers die profiteren van de verschuivingen aan de aanbodzijde van de literaire boekenmarkt. Maar het is bovenal een nivellerende tendens en alleen al daarom een feitelijke ontkenning van het bijzondere karakter van de boekproductie, namelijk dat hij per individuele uitgave een individueel serieproduct oplevert met in alle gevallen, maar in het geval van een literaire uitgave als speciaal kenmerk, tenminste één unieke eigenschap, de afgedrukte tekst. Dit is de eigenlijke kern van de standaardisering van de boekenmarkt. Het is de marktbeheersing door een veralgemenisering van de vraag.
Wat betekent dit alles voor het schrijversinkomen? Het betekent dat nu de uitgeversbedrijven en daarvan afgeleid de boekhandel in steeds mindere mate