| |
| |
| |
5 Scabreuze liedjes en de wijsheid van Birbal
De hindostaanse cultuur heeft de naam ingetogener en fijnzinniger te zijn dan de creoolse. Nog afgezien van de vraag welk doel gebaat is bij een vergelijking van twee zo uiteenlopende culturen, we moeten toch vaststellen dat dit soort uitspraken gebaseerd is op een nogal gebrekkig inzicht in beide culturen. Neem een hindostaanse bruiloft. Vast onderdeel ervan is de lonḏá ke nác: tijdens het aankleden van de bruidegom en later wanneer de bruidegom zich bij de bruid voegt, danst en zingt de nacamyá, een als vrouw verklede man die begeleid wordt door enkele muzikanten. Waarover zingt hij? Wel, slechts achter de handpalm krijgt een buitenstaander een vertaling van de uiterst scabreuze teksten die de nacaniyá het maagdelijke stel toevoegt. De plechtigheid van het huwelijksritueel gaat samen met de schunnigheid van het gezongen commentaar, op dezelfde wijze als in Zuid-Europa de Gregoriaanse monnikenzang uit de kathedraal zich vermengt met het dronkemansgebral uit het pal ernaast gelegen café.
Er is door pater C. de Klerk een voortreffelijk boek geschreven over de cultus en het ritueel bij het orthodoxe hindu-huwelijk en er is een al even voortreffelijke studie van U. Arya over de rituele liederen en volksliederen van de hindu's. Op deze plaats kan de systematiek en uitdieping van die twee rijke bronnen niet gegeven worden. Hier kunnen we enkel wat krenten uit de hindostaanse pap vissen.
Die pap is overigens nog slechts zeer fragmentarisch bestudeerd. Vanaf het moment dat het eerste schip met Brits-Indische immigranten, de Lalla Rookh, in 1873 op de rede van Paramaribo voor anker ging, hebben de hindostanen zich altijd sterk op de landbouw gericht. Aanvankelijk deden ze dat als gecontracteerde plantage-arbeiders die gebonden waren aan een papier dat met een
| |
| |
kartelmes doormidden was geknipt en onder de belanghebbenden verdeeld. Het is deze ‘indentured labour’ waarnaar Leo Ferrier verwijst in de opening van een van de mooiste Surinaamse romans, Ātman (1968): ‘Bloed vloeit in de rijst. Het scherpe kartelmes, waarmee ik de kartonnen verpakking heb opengesneden heeft mijn wijsvinger verwond. Schuin, drie karteltjes in mijn vlees. - Indentare -. Bloed in de rijst die uit Suriname komt en daar door vele Hindostanen wordt verbouwd.’
Vele hindostanen bleven na hun contractperiode in Suriname als kleine, zelfstandige boeren. Als zij in de loop der tijd een aanzienlijk deel van de handel weten te verwerven en zich ook meer en meer in middenstands- en hogere beroepen laten zien, komt in de tweede helft van de jaren vijftig ook de studieuze aandacht voor hun cultuur op. Er spreekt een grote bewondering voor de Indiase traditie als voedster van de cultuur van de Surinaamse hindostanen uit. Veel studies zijn historisch of linguïstisch van aard, maar er is ook opvallend vertaalwerk verricht. J.P. Kaulesar Sukul promoveerde in 1958 op een Nederlandse vertaling van de Bhagavadgītā, Jnan Adhin, een veelpoot waarvoor zelfs Anansi bleekjes in een hoek zou wegkruipen, vertaalde Tulsidas' Shri Hanuman-Chalisa en Sankat-Mochan Hanumanashtak (1976) alsook de Shiv-Chalisa en Durga-Chalisa (1981) van Brajmohan. I.D. Kandhai-Pahladsingh kwam in 1987 met een vertaling van de essentie van het epos Ramayana van Valmiki. De oude Indische cultuur heeft nogal wat hindostaanse dichters en toneelschrijvers in Suriname geïnspirireerd. De grote epen van India zijn, altijd in bewerkte vorm, voor het kijkende, luisterende en vooral: zeer geduldige publiek levend gehouden.
Naar genres is de hindostaanse orale literatuur in grote trekken gelijk aan die van de andere bevolkingsgroepen in Suriname, of beter nog: van alle volkeren ter wereld. Er zijn vertellingen (khissa's) en spreekwoorden (maslā)., er zijn liederen en er is toneel. Veel ervan stamt uit India, een deel daarvan is nog gelijk aan zoals het al honderden jaren geleden was, maar het grootste part heeft in de loop van de ruim een eeuw dat het zich op nieuw grondgebied be- | |
| |
vindt, een specifiek-Surinaamse gedaante aangenomen. Die gedaante heeft het vaak alleen al te danken aan het Sarnami, de taal die met Indiase talen als basis en met verwerkte elementen uit het Sranan, Nederlands en Engels, een onvervreemdbaar eigen voertuig van gedachten is geworden.
Veel van het orale cultuurgoed is nog springlevend, maar misschien nog meer dreigt in de video-cultuur ten onder te gaan en dan ook definitief want er is nog maar weinig van vastgelegd. Terwijl de creolen al over zoveel verzamelingen van hun spreekwoorden beschikken, wachten de maslā nog op hun eerste uitgave. Het culturele tijdschrift Dharm prakash (1975-1981) vroeg er wel aandacht voor en het tijdschrift Bhāsā (Taal) (1983-1987) kende een vaste rubriek maslā. Ik citeer er twee van, één uit het eerste nummer van Bhāsā en één uit het laatste: ‘Dhobi ke kuttā nā ghar ke nā ghāt ke.’ (De hond van de wasman voelt zich niet thuis op de steiger, noch in de woning.) Het Nederlandse equivalent zou zijn: tussen wal en schip raken, een spreekwoord als de titel van een bundel migrantenpoëzie, zou je kunnen zeggen. Het tweede: ‘Sum ke dhan saitān khā.’ (De rijkdom van een vrek wordt opgemaakt door de duivel.) Deze maslā moge ons, supporters van de Sociale Dienst, tot troost strekken wanneer wij lezen dat twee hindostaanse vrouwen, bezitsters van grote Nickeriaanse rijstbedrijven, in Rotterdam zijn opgepakt wegens het onterecht incasseren van een half miljoen gulden aan uitkeringen.
In vele sprookjes uit Duizend en één nachten in de fabels van de Pancatantra hebben de Indiërs zich grootmeesters van het vertellen betoond. Het is aardig dat van 1943 tot 1952 Alle verhalen van 1001 nacht onder leiding van Albert Helman (die veel bloed in zich heeft stromen, maar geen hindostaans bloed) werden vertaald, een uitgave die sinds 1988 opnieuw bereikbaar wordt gemaakt in zestien delen. Van de vertellingen van Surinaamse hindostanen zijn er heel wat minder vastgelegd. In 1985 verschenen vertellingen van Harisingh Narain, Soekdai Mantoorni en Hendrik Sovan in het boekje Prins Awin en de twee leeuwewelpjes, ‘bewerkt door Sita Kishna’. Van deze uitgave heb ik in een recensie beweerd dat er,
| |
| |
ongeveer op de titel na, geen haar van deugde. Daarmee had ik het mis, want een club jongeren kwam enkele weken later in een ingezonden brief beweren dat de titel niet klopte, want die had Prins Awin en de twee tijgerwelpjes motten zijn. Tja, in India zitten geen leeuwen, zo logisch zit de wereld in elkaar.
In 1986 kwam er nog een bundel uit, De fluitspeler en andere verhalen van Martina Kishna en Jacqueline Kowlessar-Misser, nu niet ‘bewerkt door’, maar ‘naverteld door Sita Kishna’. Ik kan hieraan niets anders aflezen dan dat de twee vertelsters, beide in Nederland woonachtig, belabberde vertelsters geweest moeten zijn, die het niet waard waren geciteerd te worden.
Afgezien van wat verspreide, vaak niet-vertaalde khissa's in tijdschriften, moeten we het tot op heden doen met deze tweetalige uitgaven van orale hindostaanse vertellingen die door Sita Kishna zijn voorzien van algemene babbels ter inleiding die enkele pagina's vullen zonder dat men een steek wijzer wordt. Terwijl er toch zoveel te vertellen zou zijn. Een beschrijving van een vertelster als Mantoorni Soekdai uit de vroegste bundel, levert op zich al een spannend verhaal op. De gegevens die Kishna verschaft zijn wel erg mager: Mantoorni werd geboren in het district Commewijne en overleed in mei 1985 en het in Prins Awin plus de apocriefe welpen opgenomen verhaal ‘De oude vrouw en de krokodil’ werd door haar moeder, die uit India afkomstig was, in haar jeugd verteld. Dat is alles. De verhalen die de familie mij vertelde, geven een heel wat kleurrijker beeld.
Toen Mantoorni Soekdai in 1985 overleed moet ze tegen de negentig jaar oud zijn geweest. Haar oudste dochter overleed immers een jaar eerder op vijfenzeventigjarige leeftijd. Mantoorni woonde op Pont-Buiten in het District Wanica - ‘op Boyti’ zoals de Surinamers zeggen - in het soort familiebehuizing van drie woningen op één erf, zoals dat met veel hindostanen buiten ‘de stad’ het geval is. Op haar hoofd droeg ze immer een orhni, een witte hoofddoek zoals die loshangend door alle Brits-Indische immigrantenvrouwen gedragen werd. Over haar tengere figuur droeg zij een jakje met daarover een trui, voorts droeg ze wijde rokken
| |
| |
waarin zij haar geld bewaarde en niet te vergeten ook haar blakaté (shag) die ze altijd zelf is blijven rollen. Roken en drinken hadden haar stem schor gemaakt; elk weekend placht zij zich te zamen met haar zoon onder te dompelen in de Palm - rum van meer dan negentig procent alcohol - tot de dronkenschap erop volgde. Klassieke familievetes moeten eruit voortgevloeid zijn: de moeder zette de zoon op tegen de schoondochter, deze op haar beurt nam wraak door schoonmoeder geen eten voor te zetten en de medicijnen voor haar ogen te verwisselen met die tegen de reuma.
In de laatste jaren van Mantoorni Soekdai sloeg de blindheid toe. Welk aandeel hiervan voor rekening van de vaten Palm en welk voor die van de getergde schoondochter kwam, blijft gissen. Meer en meer voltrok zich haar leven in rituelen. 's Morgens werd ze buiten gezet, precies als Moei Fresia die door Hijlaard zo prachtig is beschreven in het vorige hoofdstuk. Ze poetste haar twee overgebleven, gele hoektanden en zocht waar de warmte van de zon neerkwam, want, al bezat ze als enige in de familie een trui uit Holland, Mantoorni had het altijd koud. Daarop begon ze te bidden, gelijk de moslims: met de handpalmen omhoog.
Tot nog kort voor haar dood is Mantoorni Soekdai een uiterst levendige persoonlijkheid geweest. Met haar oor aan de radio luisterde zij naar hindostaanse bands en heupwiegend danste zij mee, de orhni aan weerszijden van haar gezicht liet de geur vrij van tabak en van de kokosolie uit haar haar. Om de verveling te verdrijven was niets haar liever dan vertellen en zij moet daarin onuitputtelijk geweest zijn. Naast Sarnami en Sranan kende ze Hindi dat ze ook in staat was te lezen, ze bezat een tas vol boeken uit India. De voornaamste bron van haar eigen vertelschat waren haar ouders die, zoals gezegd, immigranten waren. Koningssprookjes, dierfabels, religieuze vertellingen uit het Ramayana en het Mahabharata behoorden tot haar repertoire, maar ook Europese sprookjes als Assepoester en Sneeuwwitje (‘Senobitje’ zei ze) en negervertellingen die zij van haar schoonzoon Johannes Biekram Pancham overnam. Zij moet een erg levendige vertelster geweest zijn, veel gebaren makend, liedjes zingend, stemmen imiterend, en na elke
| |
| |
uitgesproken regel vol ongeduld wachtend op de instemming van de luisteraars (het hukari bhar)., het vaste ritueel dat zo vaak beschreven is bij negervertellers.
Met dit korte portret heb ik een van al die unieke vertellers uit Suriname eruit willen lichten. Van Mantoorni Soekdai is maar weinig vastgelegd en in de concurrentieslag met filmscherm en beeldbuis is ook haar vertelkunst praktisch in haar totaliteit ten onder gegaan. Een kleindochter herinnerde zich de hierna volgende vertelling van Mantoorni. Uit piëteit voor haar grootmoeder wenst zij haar naam niet vermeld te zien, ik respecteer die wens, al maakt ook zij nu deel uit van de lange ketting die orale traditie heet. De vertelling kent geen titel, titels zijn uitvindingen van de schriftcultuur. Op ons die gewend zijn aan complexe constructies en uiterste stijlverfijning van op schrift gestelde verhalen, komen mondeling overgeleverde vertellingen soms nogal simpel en rechtlijnig over. Hopelijk geeft het bovenstaande toch een handreiking om de lacunes van beeld, geluid en reuk enigszins op te vullen:
Er was eens een koning die in een heel groot paleis woonde dat op een enorm landgoed stond. Midden op dat landgoed had hij een vijver aan laten leggen. Op een dag ging hij samen met zijn rechterhand, de wijze Birbal, een ommetje maken. Ze kwamen langs de vijver en de koning stak speels een voet in het water. Maar toen hij voelde hoe koud het water was, trok hij hem weer gauw terug. Dit bracht de koning op een idee, het was voor hem de kans om weer eens wat leven in de brouwerij te krijgen.
‘Birbal,’ zei de koning, ‘schrijf meteen een prijsvraag uit. Degene die een nacht lang zonder kleren aan in dit water kan blijven zitten, krijgt van mij honderd roepia's.’
Birbal ging meteen aan de slag. Hij liet overal biljetten aanplakken. Van heinde en verre kwamen er toen jongemannen naar het paleis en allen onderwierpen zij zich aan de proef in het koude water, maar geen van hen hield het langer dan een uur vol.
Op een morgen meldde zich een oud mannetje bij de koning. Toen de koning hem daar zag staan met zijn gekromde rug, moest
| |
| |
hij ontzettend lachen. ‘Wat denk je wel, op jouw leeftijd! Als het zovele jonge gespierde kerels niet lukt, dan lukt het jou ook niet. Geen sprake van! Dat ga je nooit overleven!’ Toen echter de oude man bleef aandringen en ook Birbal hem bijviel en zei dat die man een kans verdiende, stemde de koning toch maar toe.
Toen het nacht werd ontdeed de oude man zich van zijn kleding en stapte het water in. Toen het weer dag werd kwam de koning kijken, Birbal vergezelde hem. Ze schrokken toen ze de oude man nog steeds in het water zagen zitten. ‘Dat is onmogelijk,’ zei de koning, ‘u bent zeker door de lamp op mijn balkon warm gehouden. Dat is nooit de bedoeling geweest. U krijgt van mij geen roepia.’ Birbal probeerde de oude man nog te verdedigen en wees erop dat hij onmogelijk door een lamp die honderd meter verderop hing, warm gehouden kon zijn. Maar de koning was niet tot rede te brengen. Bedroefd ging de oude man weer huiswaarts.
Birbal kon dit alles niet langs zich heen laten gaan. Hij dacht na en wist plots hoe hij de oude man kon helpen. Hij ging op zoek naar een lange bamboesteel die hij meenam naar huis. Aan één uiteinde maakte hij een pot met khicari [rijstgerecht] vast en het andere uiteinde stak hij in de grond. Naast de stengel maakte hij een klein vuurtje en toen ging hij zitten wachten tot zijn rijst kookte.
Intussen naderde het uur waarop een belangrijke vergadering zou beginnen. Toen Birbal maar niet kwam opdagen, stuurde de koning een bediende om te kijken waar zijn raadsheer bleef.
‘Ik ben er zo,’ zei Birbal, ‘eerst nog even eten.’ De bediende keek ongelovig van Birbal naar de bamboestengel en hij haastte zich daarop terug naar de koning om de boodschap over te brengen. Nogmaals stuurde de koning een bode die weer terugkwam met hetzelfde nieuws. Toen ging de koning zelf kijken. Hij wist niet wat hij zag toen hij Birbal daar onder de vier meter hoge bamboestok zag zitten naast zijn vuurtje.
‘Birbal,’ zei hij, ‘hoe wil je in godsnaam dat je rijst gaat koken als de pot zo ver van het vuur verwijderd is? Ben je soms gek geworden?’
‘Nee koning,’ antwoordde Birbal, ‘ik ben niet gek geworden. Ik
| |
| |
probeer u duidelijk te maken dat die oude man onmogelijk op die afstand warm gehouden kon worden door een lamp die honderd meter verderop hing.’ Een beetje beschaamd zei de koning: ‘Je hebt gelijk, Birbal, de oude man gaat zijn geld nog krijgen en ik ga bekend laten maken dat hij de prijsvraag gewonnen heeft.’
|
|