Utrechtse dagblad. Dan stapt hij over naar de Nieuwe Rotterdamsche Courant. In de jaren die volgen verschijnen talloze artikelen van zijn hand over schilder- en beeldhouwkunst in bladen als De Gids, Forum, De Groene Amsterdammer, Beeldende Kunst en in Elsevier's. Bij de laatste twee is hij in de jaren dertig ook redacteur.
Bij Elsevier's vervangt hij Jan Slagter. Over het aantrekken van Hammachter schrijft hoofdredacteur Herman Robbers in december 1934: ‘Mr. J. Slagter, die in de laatste drie jaren mijn zeer ijverige, kundige en gewetensvolle mede-redacteur voor de beeldende kunsten was, gaat mij als zoodanig tot mijn grote spijt verlaten. [...] Wat zijn vervanging betreft, het verheugt mij zéér een anderen langjarigen en hooggewaardeerden medewerker, den fijnen en diep-doordringenden schrijver-overkunst A.M. Hammacher bereid gevonden te hebben, de redactie over te nemen te zamen met onzen jongen vriend dr. J.G. van Gelder, die vooral door zijn uitnemende dissertatie den aandacht der kunstlievenden op zich vestigde.’
Hammacher is tussen 1947 en 1963 directeur van museum Kröller-Müller. Hoewel hij geen museumervaring heeft, begint hij onmiddellijk met de herinrichting van de collectie. Hij is verantwoordelijk voor de beroemde beeldentuin achter het museum. In 1952 wordt hij buitengewoon hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Technische Universiteit Delft en in 1958 krijgt hij een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Utrecht.