gasvergiftiging. Toch ontwikkelde hij daarna als dirigent en componist een ongewone kracht. Als mensch en als kunstenaar dankte hij veel aan een herhaald verblijf in het klooster der Benedictijnen te Solesmes, de herstellers van het Gregoriaansch (z.o.) Toen hij in 1925 longontsteking kreeg, hadden zijn beschadigde organen niet voldoende weerstandsvermogen: hij stierf plotseling, kort nadat hij zijn beste werk had geschreven: de Mis en de ‘Miroir’ (z.o.).
Caplet is vooral bekend door zijn gewijde werken. Hij componeerde echter ook verschillende andere belangrijke stukken. Zoo Epiphanie, voor cello en orkest, ter eere van het doopfeest voor zijn zoon (1923). Het geestige concert is geïnspireerd op een Ethiopische legende en bestaat uit: ‘Cortège’, de tocht van Casper, een der drie koningen, naar Bethlehem; ‘Cadence’, Caspers verteedering en ontroering om het kindeke; ‘Danse des petits nègres’: tot eer van den koning van deze wereld, laat Casper zijn negertjes dansen. De bundel ‘Un tas de petits choses’ (piano vierhandig) is niet alleen voor kinderen een goede inleiding tot de moderne muziek. De zangers moeten dankbaar zijn om ‘Le pain quotidien’, een reeks etudes*, die ook kunstzinnige waarde hebben. En dan de liederen, waarvan vooral gezongen worden: Trois Prières (‘Notre Père’, ‘Je vous salue, Marie’ en ‘Je crois en Dieu’), ‘Pie Jesu’ met orgelbegeleiding, en ‘Panis angelicus’, voor solo, koor, harp, viool, cello en orgel. Het mooist echter zijn de drie volgende werken.
Messe à trois voix. Caplet gaf aan deze Mis voor driestemmig vrouwenkoor a cappella den ondertitel ‘Messe dite des petits de St. Eustache la