Vindplaatsen van het materiaal
Het verloren gewaande tekstgedeelte van de Leidse loterijkaart van 1596, met daarop de vier zesregelige versjes, bleef bewaard in GA Leiden, Bibliotheek 28725 [defect].
De plano met de gedrukte tekst van het Loterijreferein berust in GA Leiden, Bibliotheek 72413; Jan van Hout benutte de achterkant van het vel bij het schrijven van zijn Loterijspel.
Het zesregelige versje over liefdadigheid van 11 maart 1596 schreef Van Hout in Gerechtsdagboek C, GA Leiden, SA II, fol. 374v.
De rederijkerskaart met de uitnodiging aan alle Hollandse kamers is in gedrukte vorm opgenomen in Den Lust-Hof van Rethorica, zowel in de editie Van Ravelingen (pp. 12-14) als in de editie Andriesz/Orlers (fol. A2r-A3r). Hier is gekozen voor de door de kamer geautoriseerde druk van Van Ravelingen. Overigens zijn de verschillen met de roofdruk niet groot; het gaat voornamelijk om spellingsvarianten.
Het bronnenmateriaal voor de missive is zeer uitgebreid. Ten eerste zijn er de handschriften van Van Hout in GA Leiden, Bibliotheek 72413; deze bundel bevat van de meeste gedichtjes zelfs twee of drie versies. In dezelfde bundel vindt men ook een schetsje, waarop Van Hout heeft aangegeven hoe de gedichten in gedrukte vorm over de bladspiegel dienen te worden verdeeld, alsook meerdere exemplaren van de uiteindelijke plano-druk. De tekst is tenslotte ook nog eens opgenomen in Den Lust-Hof van Rethorica, ed. Van Ravelingen pp. 15-17 en ed. Andriesz/Orlers fol. A3r-[A4]r. Hoewel de reproduktie van al dit materiaal zeker enig inzicht zou kunnen verschaffen in het dichtproces bij Van Hout, is om economische redenen er toch voor gekozen slechts één tekst weer te geven. Gekozen is voor de plano-druk: gezien de nauwe betrokkenheid van Jan van Hout bij het persklaar maken van deze druk, mogen we ervan uitgaan, hier de `ideale’ tekst voor ons te hebben.
De tekst van het Maetclinckent-gedichte komt uitsluitend voor in de editie Van Ravelingen van Den Lust-Hof van Rethorica, pp. 51-53.
De handschriften van de jurygedichten tenslotte berusten in de map GA Leiden, Bibliotheek 27413. Van het gedicht So yemant waer belast bestaan twee versies, hier beide uitgegeven.