[Summiere schetsen]
Een mensenleeftijd sportief:
Eugene William Leckie
Op uitzonderlijk hoge leeftijd (geboren op 16 maart 1906) is ‘Willem’ Leckie - de enige nog levende mede-oprichter van de v.v. Transvaal - lichamelijk en geestelijk nog tameliik vitaal. Zijn humoristische instelling heeft hij nog altijd behouden, zoals degenen die hem meemaken, soms bij een wedstrijd van zijn geesteskind of bij een ander belangrijk sportevenement, plegen te getuigen.
De Heel-, Genees- en Verloskundige’ (dokter Leckie), zoals in de eerste helft van deze eeuw gekwalificeerde huisdokters werden betiteld, toonde reeds op heel jonge leeftijd aanleg en liefde voor allerhande spelsoorten, voor de sport in het algemeen en het voetbal in het bijzonder. Op een goede dag in de twintiger jaren staken de gebroeders Leckie, de gebroeders Elliot en anderen, allen leerlingen van de Hendrikschool, de koppen bijeen en richtten een echte voetbalclub op. De naam TRANSVAAL werd gekozen vanwege het feit, dat in die dagen het gelijknamige Zuid-Afrikaans stadje dikwijls in de spotlight was.
Besloten werd om op het Mr. J.C. Bronsplein de activiteiten te ontplooien en dagelijks werd er flink geoefend tegen o.a. veel grotere jongens van het Boniface internaat. De successen die toen reeds werden bereikt stimuleerden ook de ouders van de jeugdige Transvalers om volop hun medewerking te verlenen.
Na een optimale voorbereiding besloten de jongens zich aan te sluiten bij de SVB. De oefeningen werden volhardend voortgezet en naast het voetballen maakten de clubleden dagelijks een fietstocht waaraan ook andere belangstellenden mochten deelnemen. Deze serieuze trainingen hadden kennelijk zeer goede invloed op de jongelui en aan een goede conditie ontbrak het hun dan ook geenszins. Geen toeval daarom, dat broer René Leckie, ook bekend als ‘Stier’, de eerste officieel georganiseerde toerfietsenrace won, waarbij de toen zeer bekende topper Hendrik ‘Baas’ Seljee uit Commewijne het moest afleggen.
Intussen kreeg Transvaal meer en meer gestalte. Het eerste competitiejaar in de 2e klasse was dadelijk een succes. De uitstekende prestaties leidden ertoe, dat