Ter inleiding
Toen ik, uit heimwee en gebrek aan roeping uit het Missiehuis Sint Willibrordus te Uden ontsnapt, mijn best deed bij te blijven als leerling van 't Bonifacius Lyceum in Utrecht, speelde ik tijdens een lustrumfeest de rol van Charles Lindbergh in een religieus-symbolisch spel, dat Omnis Terra heette en dat geschreven was door Jacques Schreurs M.S.C. Daar heb ik nog het programmaboekje van: Charles Lindbergh - Wim van Hemert. Vele jaren later werd ik - ik weet niet waarom - van Wim Willy en van priesterstudent televisieregisseur, sinds de Glazen Stad de ‘man van de series’.
Ik heb dat laatste wel eens betreurd, want je zit hier gauw in een specialistenhokje en ik denk nog wel met weemoed aan die eerste jaren met de vaste televisietoneelavond op de donderdag.
Een serie kost je zo'n anderhalf jaar aan schrijven, regisseren, opnemen en monteren, en dan kan 't vriezen of dooien, terwijl je stiekem anderhalf jaar ouder geworden bent.
Ik had dan ook net besloten me nooit meer aan een serie te wagen, toen de kro me vroeg een verhaal in acht delen te schrijven met een katholieke signatuur. Dat leek me een verheugend verschijnsel, want we hebben immers ons unieke bestel om iedere zendgemachtigde de kans te geven de eigen ideologie uit te dragen. Dus ik aan 't snuffelen op het meest voor de hand liggende terrein: de Vlamingen, want die zijn allemaal min of meer Rooms.
Van Walschap tot Timmermans, van Streuvels tot Gijsen, van Buysse tot Lampo, mooi, maar niet wat ik zocht.
Toen speelde de engelbewaarder van kapelaan Odekerke mij een trilogie in handen waarvan de titel begon met kro: Kroniek eener Parochie van Jacques Schreurs M.S.C.
Pater Schreurs, missionaris van 't Heilig hart, was aalmoezenier van de ‘kompels’. Hij woonde in het klooster van Stein, vlak bij Geleen waar de grootste mijn van Europa, de Maurits, tussen 1914 en 1926 ontstond, waar gronden werden onteigend, waar de bouwgrondmaatschappij ‘Tijdig’ van mgr. Poels grondspeculaties trachtte tegen te gaan, waar een schilderachtig maar arm landbouwdorpje zich langzaam ontwikkelde tot centrum van een dichtbevolkt industriegebied.
Zo vonden pater Schreurs en ik elkaar na 50 jaar terug zonder elkaar ooit te hebben ontmoet. Hij is allang overleden maar of hij deze geestelijke