Zeker, 38 jaar geleden zaten velen ook gekluisterd aan hun televisietoestel. Dat was op 22 november 1963, de dag dat president Kennedy werd vermoord. Ook dat was een drama waar velen buiten Amerika zich intens betrokken bij voelden. Hoeveel straten en boulevards zijn toen niet in Europa naar die president genoemd, die per slot van rekening, nog geen drie jaar aan het bewind, nauwelijks de kans had gehad zijn grootheid te bewijzen? Maar de betekenis van dit drama valt in het niet - en niet slechts omdat er (afgezien van de moordenaar zelf en een politieagent) maar één slachtoffer was - bij dat van 11 september 2001, waarvan het aantal slachtoffers zeker in de duizenden zal lopen.
Ook met de Japanse aanval op Pearl Harbor van 7 december 1941 - ‘a date that shall live in infamy’, zei president Roosevelt - wordt wel een vergelijking getrokken. Weliswaar maakte die aanval een einde aan Amerika's isolationisme, maar het vasteland van Amerika, dat, afgezien van de oorlog van 1812 (toen de Britten zelfs het Witte Huis platbrandden), nog nooit door een vijand getroffen was geweest, bleef ongedeerd. En: bij Pearl Harbor was de aanvaller bekend. Die kon dus bestreden en verslagen worden. Dit is nu geheel anders.
De onbekende aanvaller werkt met ongebruikelijke middelen: geen raketten, maar gekaapte vliegtuigen die als bommen gebruikt worden. Een raketschild - wat daarvan ook de voors en tegens mogen zijn - werkt daar niet tegen. Ook gaat het hier niet om een primitieve tegenstander, want de aanvallen van dinsdag waren een staaltje, behalve van bereidheid tot zelfmoord, ook van coördinatie, vliegvaardigheid, kennis van navigatie en ander professionalisme.
Amerika is dus in grote onzekerheid. Het tast in het duister. De wereld van vroeger komt niet terug, zei minister-president Den Uyl na de Arabische olieboycot van 1973 met minder recht dan de Amerikaanse president dit nu aan zijn volk zou kunnen zeggen. Deze algehele sfeer van onzekerheid en verbijstering vergt een koel en rustig leiderschap.
Het zal voor de betrekkelijk onervaren president Bush moeilijk zijn de roep om onmiddellijke wraak te weerstaan van de machtigste natie ter wereld, die van mening is dat zij zich niet