Griekse mythe van Pandora gaf hem de gelegenheid het ontstaan van allerlei ondeugden aan te tonen, die in zijn tijd vrij spel gekregen hadden: ijdelheid, coquetterie, machtsmisbruik, afkeer van de eenvoud van hart, geweldenarij. Alleen de figuren van Pietje en Agnietje blijven onder dit alles onbedorven en zij zijn het, die in een moerassig gebied, dat later Nederland zal zijn, onze oorspronkelijke deugden: eerlijkheid, mildheid, vroomheid, eenvoud ten toon spreiden.
Tot slot van deze inleiding volgt hier nog een korte samenvatting van de inhoud van het stuk:
Eerste Bedrijf: De beeldhouwer Prometheus heeft zojuist een fraai beeld, Pandora, voltooid. Hij bidt Jupiter dit beeld levend te maken. Cupido vervult deze wens en Jupiter geeft Pandora de beruchte doos, waarin alle kwalen en rampen verborgen zitten en die nooit geopend mag worden.
Tweede Bedrijf: Mercurius, boodschapper der Goden, wordt als speelman gastvrij op de bruiloft van Pietje en Agnietje genood. Overal treft hij de ongeschonden deugden van de ‘gouden tijd’ aan. Stijntje-moei was graag met Pietje, Jan de Voerman graag met Agnietje getrouwd, maar beiden zetten zich zonder wrok over de teleurstelling heen. Ieder deelt zonder afgunst in 't geluk van het jonge paar. De boer Kees de Slimmert geeft hun een vorstelijk geschenk. Op dat ogenblik wordt de doos van Pandora geopend en ieder vlucht verschrikt.
Derde Bedrijf: Op allerlei manieren blijkt de ondeugd zich van deze eenvoudige mensen meester gemaakt te hebben. Stijntje-moei, nu Stevenira geheten, stookt tussen Pietje en Agnietje. Agnietje's moeder wil haar plotseling met de rijkere Jan de Voerman doen trouwen. Kees de Slimmert werpt zich op als rechter, alleen om zijn vrienden te helpen. Allerlei ziekten komen, Agnietjes moeder gaat lelijk hoesten, Jan de Voerman krijgt jicht. Ondanks alle plotselinge tegenwerking blijven Pietje en Agnietje elkaar trouw.
Vierde Bedrijf: Kees de Slimmert is als rechter geïnstalleerd