De Franse inval in 1795 betekende het einde van het bestuur van Van de Spiegel. Als een der voornaamste representanten van het stadhouderlijk bewind werd hij gedurende drie jaar gevangen gehouden. Na zijn vrijlating vestigde hij zich uit voorzorg te Lingen op uitnodiging van de erfprins van Oranje, die aldaar toen verblijf hield.
a Verhandeling over den oorsprong en de historie der vaderlandsche rechten, inzonderheid van Holland en Zeeland. Goes 1769 [138 pp.; 8o].
b Verhandeling over de opkomst, het gezag, en den ondergang der aloude hooge of grafelyke vierschare in Zeeland, in: Verhandelingen uitgegeven door het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen te Vlissingen, II (1771) 69-126 [8o].
c Historie van de satisfactie, waar mede de stad Goes en het eiland van Zuid-Beveland zich begeeven hebben onder het stadhouderschap van Prins Willem van Orange, in het jaar 1577. Uit veele oorspronkelyke gedenkstukken saamgesteld. Beneffens eenige verhandelingen, betrekkelyk tot de historie en regeeringsform van dien tyd. Goes 1777 [406 pp.; 8o].
Anoniem verschenen.
d Ontwerpen van de Unie van Utrecht, benevens een lyst van ongedrukte stukken tot de historie van dezelve Unie betrekkelyk. Goes 1778 [85 pp.; 8o].
e Bundel van onuitgegeeven stukken, dienende ter opheldering der vaderlandsche historie en regeeringsform, en voornaamelyk der historie van de Unie van Utrecht, verzameld en met eenige aanmerkingen vermeerderd, I. Goes 1780 [336 pp.; 8o].
Deel 2 werd uitgegeven door J. Ermerins (zie: 158, d).
f Gedachten over de dea Nehalennia aan het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen te Vlissingen voorgesteld door Mr. Laurens Pieter van de Spiegel (1773). H. Kern, ed., in: Archief Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, IV, 1 (1878) 171-193 [8o].