punt te zetten achter een verhaal, een verhaal waarin geluk en ongeluk elkaar vrij onverwacht opvolgden ... zoals ik dat zo vaak al noteerde in de leefgemeenschappen waarin ik binnen het ambt van burgemeester mocht functioneren.... Ik worstelde na dit alles en ... kwam boven.’
Vijfjaar later verscheen een verhalenbundel voor kinderen onder de titel: Rik, een deugniet? (1996). In zijn laatste boek Een mens verslijt aan lief en leed vertelt hij over de Hoensbroekse Wilhelminastraat, de Broekstraat en de Buttingstraat, deel uitmakend van de buurt De Butting. Deze wijk van Hoensbroek lag nogal geïsoleerd van de rest van Hoensbroek. De bewoners kenden elkaar en er was een grote sociale controle. Het is een bonte kroniek van het klein burgerlijk leven in de periode 1935-1965. De mensen praten over de mijnsluiting, de gemeenteraadsverkiezingen, maar ook over de duivensport en de voetbalclub Hoensbroekse Boys. Maar nog liever werd er geroddeld over de andere straatbewoners en dat niet altijd in vleiende bewoordingen. Het zijn jeugdherinneringen van de schrijver, die aangevuld zijn met veel fantasie. Het boek is een mix van fictie en werkelijkheid. De lezer herkent al snel van 't Hooft zelf in de personage Pierre Stevens. Bij de kapper (Hein Heunen) in de kruidenierswinkel (van oma Grothues) en in het buurtcafé De Mug (het café van Hein Nieuwland en Leentje Vliegen) gingen de geruchten het eerst over tafel, waarbij een jong meisje met een verdacht beroep in Amsterdam het middelpunt van alle achterklap is. Uiteindelijk blijkt dat deze vrouw een heel ander iemand is dan de buurtbewoners dachten. Het boek werd in eerste instantie nieuwsgierig ontvangen, hoewel veel vroegere buurtbewoners het een en ander naderhand niet in dank hebben afgenomen. Zijn laatste boek is het kinderboek: Tjolp, de mooiste mus van Tjilpenland, dat het levensverhaal beschrijft van de gelijknamige mus en waarbij vergankelijkheid het centrale thema is. De mooiste mus van Tjilpenland ondervindt de gevaren van het leven. Beleeft plezier, scharrelt en sterft een wrede dood.
WERKEN: Gewoon doorgaan. Herinneringen ... het weer beleren. (1991); Roman: Een mens verslijt aan lief en leed. Kroniek van een straat (2002). Roman: Vlees en been (2004). Kinderboeken: Rik, een deugniet? (1996); Het doodskopaapje en de gorilla (2005) en Tjolp. Het levensverhaal van een mus (2009).
LITERATUUR: De nostalgie ging kriebelen. In: De Limburger, 6 november 2002. Stepheny van den Boomen: Laster is iets vreselijks, het maakt een mens kapot. In: De Trompetter, 20 november 2002 Benti Banach: Seks en politiek uit Hoensbroek. In: Limburgs Dagblad, 5 december 2002. Bart Ebisch: Van 't Hooft: ‘Ik erger me vaak aan deze tijd’. In: De Uitkijk, 14 januari 2009.