Voorwoord
Op 20 december 2007 vond bij boekhandel Koops in Venlo de presentatie plaats van het Limburgs Literatuur Lexicon. Nooit eerder zijn Limburgse schrijvers uit heden en verleden in één boek bijeengebracht. Het lexicon bevatte vrijwel alle feiten en anekdotes over Limburgse schrijvers en andere literaire zaken uit deze provincie. Het boek is verschenen als zevende deel in de Limburg Reeks, uitgegeven door de Stichting Historische Reeks Maastricht en geschreven door journalist/publicist Adri Gorissen, die enkele jaren bezig is geweest met de samenstelling ervan. Het telt 420 bladzijden en 320 lemma's. Slechts 6 van de 29 Hoensbroekse schrijvers komen in deze encyclopedie voor.
Adri Gorissen verklaarde bij de presentatie van het boek dat hij zich heeft moeten beperken. Dialectschrijvers en mensen die in eigen beheer hebben gepubliceerd vielen af. ‘Anders zou het veel te groot en te duur worden’ verklaarde hij. Andere criteria waren of iemand in boekvorm had gepubliceerd en of dat boek dan door een echte uitgever op de markt was gebracht. Een auteur die alleen bijdragen heeft geleverd aan literaire tijdschriften of zijn werk alleen in eigen beheer had uitgebracht en de schrijvers die alleen in het dialect hebben gepubliceerd kregen geen plek in het lexicon.
Deze criteria heeft de samensteller niet gehanteerd. Hij is van mening dat in principe alle Hoensbroekse schrijvers vermeld dienen te worden. Dit lexicon geeft in kort bestek een overzicht van het leven en het werk van tot op heden bekende publicisten, waarover tot voor kort weinig bekend was. Het is een kort en bondig naslagwerk geworden, waarin men snel kennis kan nemen van de levensloop of levensfeiten en de bibliografie van Hoensbroekse publicisten kan opzoeken. De minibiografieën bieden tevens een inzicht in hun persoonlijkheid en vermelden relevante bijzonderheden uit ieders persoonlijk leven. De samensteller heeft een dankbaar gebruik gemaakt van de medewerking van de schrijvers bij het verzamelen en aanvullen van data en personalia. Deze informatie is bijgewerkt tot 2010.
Eén auteur zult u niet in dit boekje aantreffen. Het is Bertus Aafjes. Hoewel hij van 1951 tot 1971 op kasteel Hoensbroek woonde, hier veel gedichten en boeken schreef en dienst deed als huisbewaarder is hij niet genomineerd, omdat wij hem niet als een autochtone Hoensbroekenaar beschouwen.
Bernard Grothues