Voorwoord
In deze studie wordt de geschiedenis van het Nederlands in Nederlands-Indië beschreven, van de komst van de Nederlanders aan het einde van de zestiende eeuw in de Indonesische archipel tot aan de soevereiniteitsoverdracht op 27 december 1949. Nagegaan wordt welke functies het Nederlands in de multiraciale Nederlands-Indische samenleving heeft vervuld temidden van een veelheid van andere talen en wat de Nederlands-Indische overheid met het Nederlands heeft voorgehad. Naast een beschrijving van de taalpolitieke geschiedenis van drieëneenhalve eeuw Nederlandse aanwezigheid in de Archipel, wordt aandacht besteed aan de kwaliteit van het Nederlands, aan de vormen van ‘Indisch-Nederlands’, en aan de kwaliteit van het onderwijs van het Nederlands als moedertaal en als vreemde-(voer)taal. Bovendien wordt de verspreiding van het Nederlands bij de verschillende bevolkingsgroepen gekwantificeerd.
Mijn interesse voor het verleden van de Nederlandse taal in Indonesië werd gewekt toen ik in 1985 als docent Nederlandse taalbeheersing werd aangesteld aan de Seksi Belanda (Afdeling Nederlands) van de Universitas Indonesia te Jakarta. Van veel wetenschappelijke aandacht voor het Nederlands in Nederlands-Indië was toen nog geen sprake geweest. Afgezien van enkele ‘recente’ overzichten - in chronologische volgorde: Nieuwenhuis (1925, 1930), Brugmans (1937), Van Mourik (1948), Heeroma (1957), Pée (1962), Bertouille-Jaquet (1967-68) en J.W. de Vries (1983) -, die hoofdzakelijk teruggrijpen op hetzelfde feitenmateriaal en dezelfde bronnen, bleken er vooral studies te bestaan over de geschiedenis van het onderwijs in Nederlands-Indië - met als belangrijkste publikaties Brugmans (1938), Geschiere (1968), Kroeskamp (1974), Van der Veur (1969), Van der Wal (1963) en recentelijk ook Lelyveld (1992) en Koolen (1993) -, waarvan overigens alleen Brugmans (1938) ook aandacht geeft aan de gehele VOC-periode en de negentiende eeuw.
De geschiedenis van het Nederlands in Indonesië moest dus nog geschreven worden. Hiertoe had overigens K. Heeroma - in de jaren 1949-52 de eerste en tot op heden laatste hoogleraar Nederlandse taalkunde aan de Universiteit van Indonesië te Jakarta -, al op 12 december 1952 opgeroepen in een voordracht voor de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden, met de woorden: ‘Moge de eerste [...] hoogleraar in het Nederlands aan de Uni-