Uitgeverij
Van 1674 (A.C. 21-7 en 22-12) tot 1686 verschenen een aantal uitgaven in het Hollands op naam van Jan Bouman, daarnaast 1 Franse, het bekende Les Délices de la Hollande in 1678. Met hetzelfde vignetje, vermoedelijk van hetzelfde houtblok, verscheen in 1681 Le Putanisme d'Amsterdam met adres: ‘A Amsterdam, Chez Elie Jogchemse de Rhin, aux trois musiciens couronnés’, tegelijkertijd ook in het Hollands. Wij zagen reeds, dat Jan Bouman bij zijn overlijden een aantal exemplaren van de Franse en van de Hollandse uitgaaf in voorraad had. In de ‘Catalogus van de boeken, die gedrukt en te bekomen zijn bij Jan Bouman’, achterin een uitgaaf van 1682 bij Jan Bouman, Gedenkwaardige en zeer naauwkeurige reizen van den heere de Thevenot, vindt men beide uitgaven genoemd (KS 99). Mr. H. de la Fontaine Verwey veronderstelde op grond van die gegevens, dat Jan Bouman de uitgever is (Nieuwsblad voor de Boekhandel 5-12-1933, p. 92). Sedertdien bleek echter, dat de Hollandse uitgaaf verscheen met de naam van Timotheus ten Hoorn (zie aldaar). Ik neem echter aan, dat de Franse uitgaaf wel van Jan Bouman stamt. In de ‘Cataloguf van de boeken, die bij Timotheus ten Hoorn gedrukt en te bekomen zijn’, achterin een uitgaas van hem van 1688, en wel het derde en laatste deel van de bovengenoemde reizen van de Thevenot, wordt namelijk wel het Amsterdamse Hoerdom genoemd, maar niet Le Putanisme d'Amsterdam. Deze catalogus geeft veel dezelfde uitgaven als die van Bouman, maar vertoont toch ook duidelijke verschillen. Er bestond een nauwe samenwerking tussen Bouman en de familie ten Hoorn, die beiden veel lieten verschijnen van een lichter genre van lectuur. Zeker is in ieder geval, dat het beruchte werkje, dat waarschijnlijk door de reeds genoemde S. de Vries, die veel voor hen werkte, werd geschreven, ontstaan is uit deze samenwerking.
1685 verscheen als vervolg op de bekende uitgaaf van L. van Aitzema een werk van L. Sylvius, Historien onses tijds behelzende saken van staat en oorlogh, met adres: ‘T'Amsterdam, Bij Jan ten Hoorn, en Jan Bouman, boekverkopers; in Compagnie 1685.’ Er kwamen blijkbaar moeilijkheden met de drukker, Jacobus Hardenberg, die door bemiddeling van overlieden werden opgelost in dier voege, dat de drukker per blad f 7.2. - zou krijgen. Op 21-3-1686 werd het renvooi van commissarissen hieromtrent aan Hardenberg overhandigd (G.A. 52). De latere delen van dit Vervolgh van saken van staet en oorlogh verschenen van 1688-1699 bij Jan ten Hoorn.
1686 verscheen bij Bouman De Geheele weereld, in haere sonderlinghste en uytgeleesenste gevallen, voorgesteld tot een historische Kronyck der Kronycken. Door S. de Vries. De titelplaat heeft het jaartal 1685. Deel II en deel III verschenen in 1687 en 1688 bij Aert Dircksz Oossaen.