1 Februari.
Martha en de kinderen verhuizen naar De Lelie. Ik werk aan 't sorteeren van puin voor den oprij-weg. Takkebossen gemaakt.
Martha: Martha van Eeden-van Vloten (1856-1943). Dochter van de strijdbare vrijdenker Johannes van Vloten en van 1886-1907 getrouwd met Frederik van Eeden. Ze nam niet daadwerkelijk deel aan het kolonieleven, maar woonde in de fraaie villa De Lelie met haar twee zoons. Zij hield zich echter geenszins afzijdig van hetgeen er op Walden gaande was en vooral de jonge kolonisten wist zij goed op te vangen in haar huis, waar muziek gemaakt werd, Van Eeden vaak voorlas uit zijn jongste werk en zelfs vreemde talen gedoceerd werden.
de kinderen: Hans van Eeden (geb. 1877), oudste zoon, studeerde te Zürich en Karlsruhe en is Dipl. Ing.; Paul van Eeden (1889-1913), jonggestorven tweede zoon, bezocht kunstnijverheidsacademies o.a. te Londen en Dresden, was enige tijd in de kunsthandel werkzaam.
verhuizen: De Van Eedens hadden vanaf 1893 gewoond in het huis ‘Dennekamp’ (architect: Berlage), even verderop aan de Nieuwe 's-Gravelandscheweg in Bussum.
Op 19 februari tekende Van Eeden in zijn Dagboek aan dat de verhuizing afgelopen was: ‘Het is vrij glad gegaan. De laatste dagen op Dennekamp waren melancholiek. Nog lang bleef ik er thuis voelen, zoolang er warmte en eten was. Eindelijk werd het als een afgeknaagd skelet, en ik griezelde er van. Het nieuwe huis is mooi en gezellig.’ Zijn verhouding met Martha was nogal gespannen. Meer dan eens deden zich ‘onaangenaamheden’ voor. Ook daarom verkoos Van Eeden de hut op Walden. Hij kon er trouwens prima werken en voelde zich daar meer betrokken bij de kolonie: ‘Ik vreesde eerst, dat de hut-vrede zou aangetast worden, maar 't is hier even eenzaam en vredig. Ik zou in 't huis niet aarden, het is te mooi. Maar ik vind het prettig er te mogen komen. Maar men maakt het zich erg lastig, om gemak.’