Bij deze heruitgave
In 1979 is het honderd jaar geleden, dat Pieter Ecrevisse overleed in Eeklo (Oost-Vlaanderen) na een arbeidzaam leven als leraar, advokaat, vrederechter en schrijver. Dit gedenkjaar is niet de enige reden voor een heruitgave van de verhalen De Meikoningin (of Het Meilief) van Geleen 1858), De Vadermoorder (van Stein) (1859), Een tafereel uit de geschiedenis van 1813/1814 (1845) (op het kasteel Limbricht met pastoor Page), en Koning Zwintebold (Sanderbout) (1846) (met als centrale plaats het kasteel Grasbroek te Born). Niet opgenomen in deze herdruk is het meest bekende werk van Ecrevisse, De Bokkerijders in het land van Valkenburg (1845), omdat dit nog in een pocketuitgave verkrijgbaar is.
Wij hebben uit het uitgebreid oeuvre van Ecrevisse deze novellen gekozen, omdat zij in Limburg spelen en wel in de onmiddellijke omgeving van Obbicht, waar hij in 1804 werd geboren en Sittard waar de schrijver, vóór zijn min of meer gedwongen vertrek naar Eeklo in 1839, gewoond en gewerkt heeft; in de streek die nu nog bekend is onder de naam: Het land van Swentibold. We willen met deze uitgave de vele belangstellenden in de Limburgse cultuur en historie tegemoet komen. Immers de genoemde novellen zijn al jaren uitverkocht en alleen nog te vinden in een enkele gespecialiseerde bibliotheek.
Een derde reden voor deze heruitgave is de toegenomen belangstelling voor die literatuur, misschien beter lectuur, die de grote massa las. Bij het lezen hiervan krijgt men meer inzicht in het denken en voelen van de gewone man, die ook in de hedendaagse geschiedschrijving een belangrijke plaats heeft ingenomen. Dat de werken van Ecrevisse in de 19de eeuw door een groot publiek in Vlaanderen gelezen zijn bewijzen de talrijke herdrukken en uitleencijfers van de bibliotheken. Met recht kan men zeggen, dat naast Conscience óók Ecrevisse zijn volk weer heeft leren lezen. Dit is een belangrijk sociaal aspect van zijn werk. Op zijn romans is overigens heel wat aan te merken als men hedendaagse literaire maatstaven hanteert. Vooral het taalgebruik en de compositie zijn zwak. Niettemin heeft men generaties lang genoten van zijn spannende verhalen.
Ecrevisse heeft met zijn werken het Vlaamse en Limburgse volk meer bewust gemaakt van de waarde van de eigen taal en cultuur, waardoor hij mede ervoor gezorgd heeft, dat de Nederlandse identiteit behouden bleef. Deze werd namelijk