E. du Perron
aan
C. van Wessem
Brussel, 18 februari 1931
Brussel, Woensdag.
Beste Constantijn,
Ga naar voetnoot1. Ik maak er geen aanspraak op een erg subtiel overzetter te zijn; zeg dus precies wat je tegen mijn volzinnen hebt.Ga naar voetnoot* De zaak zit natuurlijk zoo dat ik in mijn geheimste hart meer voel voor de ‘kenkenmeidentoon’ en de ‘middeleeuwsche’ alleen zoo lang kan volhouden als mijn hart zwijgt Maar dat je het Stendhaliaansche van de historie niet inziet, valt me tegen. Stendhal zou zeer geëxciteerd zijn door die edele vrouw, en gevonden hebben dat de toegewijde ridder zeer menschelijk wasGa naar voetnoot** toen hij op zijn beurt van haar eischte dat zij iets raars voor hem zou doen! Maar soit. Hier zijn de door jou geïncrimineerde phrasen in het Fransch:
‘il ne redoutait ni bois ni acier quand une fois il avait la tête armée’. - Als z'n test beschut was?Ga naar voetnoot2. - Vind jij maar iets anders voor mij! - En:
‘aucun ne doutait qu'il ne fût devenu tout à fait imbécile.’ - Dat-ie finaal krankjorem was!Ga naar voetnoot3.
Verander gerust zelf op de copy; als ik het èrg verkeerd of leelijk vind, kan ik het op de proeven nog altijd wel herstellen. Ik denk dat die kerels in dien tijd zullen hebben gesproken van ‘zot worden’, als je het mij vraagt.....
Goed; ik hoop dat mijn antwoord op die christelijke smeerlapperij geplaatst wordt, het zou mij erg tegenvallen als dat niet gebeurde. Wat de Ridders betreft, als je het liever niet doet, plaats ze dan niet. Waar komt je romance sentimentaleGa naar voetnoot4. uit, bij de Spiegel of bij Nypels? Wat ga je nog meer uitgeven behalve die romance? - De roman van SlauGa naar voetnoot5. zag ik in geen maanden; toen hij de laatste maal uitvoer, was er nog maar 2/3 van af, en moest veel nog worden geordend en zelfs omgewerkt. Maar er staan prachtige stukken in - al zal de compositie wel nooit zijn fort zijn. (Hoeft goddank ook niet.)
Grijp André nog eens aan en duw hem op het papier. Je Waterloo zou een pracht van een eerste verhaal zijn voor een grooter ensemble. Het is een beetje mager zoo alleen, maar zou direct relief krijgen, wanneer bleek dat je over de hoofdpersoon nog lang niet was uitgepraat daarmee. Bedenk zes, zeven nieuwe avonturen voor André - desnoods zonder ze vooruit al met elkaar te willen laten accordeeren - misschien schrijf je er dan vier of vijf van, die met Waterloo een hoogst curieus boekje zouden vormen.
Ja, de polemiek met Marsman werd aanleiding tot een verdere correspondentie. En goeie God, als ik denk aan de 1001 christelijke slapzwanzen en prollen en andere klooten in onze gezegende literatuur - dan vraag ik mij werkelijk af waarom ik Marsman eigenlijk zou bestrijden. Ik heb er al de pest over in als ik zie hoe de kantoorbediendes Colmjon en Verbraeck tegenwoordig over hem durven schrijvenGa naar voetnoot7.. En ook Donker is toch nog 20× te goed voor dergelijke pallurken, al zijn ze dan tezamen 2× doctorandus.
Tot nader. Groeten van je
E