Invloed van electrische Korte Golven op groeiend Leven
Dat elk organisch leven zich uit kiemen ontwikkelt weten jullie toch. Een tarwekorrel, die je in het voorjaar in de vochtigwarme grond legt, ontkiemt en groeit op tot een groene en bloeiende plant. En het kikkerrit dat aan de oppervlakte van het moeras door de zonnestralen verwarmd wordt, verandert weldra in levendig spartelende kikkervisjes (donderkopjes noemen jullie dat), en elk van deze nietige zwarte beestjes wordt een klein kikkertje, als ... ja juist, als het in zijn jong leven die voorwaarden vindt die nodig zijn voor zijn bestaan, en als het niet voordien al opgevreten wordt. Want de natuur heeft haar schepselen de strijd om het bestaan niet altijd makkelijk gemaakt: overal wordt het kiemende leven beloerd door vijanden die niet altijd vraatzuchtige wezens hoeven te zijn, maar vaker nog invloeden zoals kou, droogte, gebrek aan licht en voedsel, enz.
De wetenschap heeft al sinds lang geprobeerd om al deze invloeden op te sporen die de normale ontwikkeling van de kiem tot het volgroeien en rijpen van levende wezens benadelen. Bij proefnemingen kun je de kiemende tarwekorrel afzonderlijke kleuren van het licht onttrekken dat het nodig heeft voor zijn ontwikkeling, of je kunt de korrel in voedingsbodems planten waaraan onmisbare stoffen ontbreken. Steeds zal zo'n tekort te zien zijn aan een gebrek in de ontwikkeling van de plant. Zijn er ook geen invloeden die de normale ontwikkeling van de kiem ten gunste kunnen beïnvloeden? vraagt zich de wetenschapsman af, die zulke proeven neemt. Daarmee bedoelt hij geen invloeden zoals ze in de natuur voorhanden zijn: beter licht, meer warmte, rijkere bodem, maar factoren die de natuur niet direct aanbiedt. En zie, nu hebben ze in de electrische korte golven, die toch niet voorkomen in de vrije natuur op aarde, een middel gevonden dat de ontwikkeling van de kiem op een heel eigenaardige manier kan beïnvloeden.
Twee dokters in Bern, Prof. Fritz Ludwig en Dr. Julius von Ries, hebben interessante proeven genomen op dit gebied. Vooreerst lieten ze gewone tarwekorrels op kleine bordjes kiemen. Toen stelden ze deze kiemen korte tijd aan de invloed van electrische korte golven bloot. Wat korte golven zijn weet iedereen, dank zij de radio. Zoals