en Keesom in 1912 in de Enzyklopädie der mathematischen Wissenschaften publiceerden. Ieder overzicht ontbreekt.
Flinke happen uit de correspondentie zijn getranscribeerd door dr. J. Coremans, gepensioneerd directeur-beheerder van het Huygenslaboratorium. Ik heb er dankbaar gebruik van gemaakt. In 2002 is Coremans plotseling overleden. Sindsdien ligt de ontsluiting van het archief stil. Het ideaal van één Kamerlingh Onnesarchief, ordentelijk geïnventariseerd en goed toegankelijk, is lang niet verwezenlijkt.
Wat niet wegneemt dat medewerkers van het Rijksarchief in Noord-Holland, dia en de Leidse natuurkunde mij bij mijn naspeuringen altijd zeer behulpzaam zijn geweest. Dat geldt evenzo voor de bibliothecarissen en archivarissen van andere archieven die ik heb geraadpleegd: Groninger Archieven, Kamerlingh Onnes-scholengemeenschap, Gemeentearchief van Amsterdam, Delft en Leiden, Utrechts Archief, Academisch Historisch Museum Leiden, Van der Waalslaboratorium (Amsterdam), Utrechts Universiteitsmuseum, Technische Unïversiteit Delft afdeling hydrodynamica, universiteitsbibliotheken van Leiden en Delft, Philips NatLab (Eindhoven), Koninklijke Bibliotheek en Nationaal Archief (Den Haag), Teylers Museum (Haarlem), Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (Amsterdam), Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (Haarlem), Niels Bohr Archive (Kopenhagen) en Deutsches Museum (München).
Verder mocht ik de particuliere archieven raadplegen van D.B. Bosscha Erdbrink†, Titia Frieling-van Osselen, G.A. Kamerlingh Onnes-barones van Dedem, J.C. de Knegt, G. Prakke-Bijleveld en M.G. Wagenaar Hummelinck†. Ik dank hen zeer. Vele personen ben ik erkentelijk voor hun hulp. Onder hen (voorzover niet eerder genoemd): Klaas van Berkel, Rienk Bijma, Dirk A. Buiskool, Dorien Daling, Kostas Gavroglu, H.A.L. de Haas, H.P. van Heel, L. Hettinga, Aukje Holtrop, Johan Jeltema, mr. H.M.A. Kamerlingh Onnes †, Jeanne Kamerlingh Onnes, P.W. Kasteleijn †, P.H.M. Keesom, Peter Kes, Anne Kox, Anneke Levelt Sengers, Paul H.M. Meijer, F.T.M. Nieuwstadt, Marieke van Oostrom en Arent Pol.
Veertien jaar geleden begon ik aan deze biografie, maar tot januari 2002 voelde dat vooral als lopen met een steentje in je schoen. Per 1994 zei ik het onderwijs vaarwel en trad toe tot de redactie wetenschappen van nrc Handelsblad. Weg vrije tijd. De biografie werd iets voor later. In 2002 veranderde die situatie radicaal toen ik aangesteld werd als eerste journalist in residence van het nias, het Netherlands Institute for Advanced Study. Ik ben Ben Knapen en Mai Spijkers van pcm Uitgevers en (toenmalig) nias-rector Henk Wesseling zeer dankbaar voor het initiatief en voor hun keuze, en de hoofdredactie van nrc Handelsblad voor hun grootmoedigheid mij een tijdje