Boekjes voor jonge kinderen
Het eerste prentenboekje van H. IJzerman is bijna klassiek geworden. Hansje Stoffel is in 1938 door toedoen van H. Boerlage uitgegeven bij de Wereldbibliotheek, en wordt nog steeds herdrukt. Het is een zeer eenvoudig boekje met felgekleurde platen en daaronder enkele regels tekst op rijm, in blokletters geschreven. Het gaat over een kaboutertje dat zijn slof verliest. Een muizenfamilie gaat erin wonen en richt de slof keurig, burgerlijk in. Als pa en moe op stap zijn vernielen de muizenkindertjes alles. Gelukkig maken de dieren uit het bos dit vandalisme weer goed en zorgen voor een paar nieuwe pantoffeltjes voor Hansje Stoffel, van het allerfijnste mos.
Als men het boekje kritisch leest kunnen veel kanttekeningen gemaakt worden bij dit traditionele verhaaltje. Toch heeft het kennelijk genoeg aantrekkingskracht om tientallen jaren in de handel te blijven.
In de jaren veertig zijn een aantal andere boekjes van Hermien IJzerman uitgegeven, zoals de serie van Het aapje Jaapje. In deze prentenboekjes, met simpele aardige getroffen tekeningen, zacht ingekleurd, beleeft een aapje dat in Afrika geboren is, allerlei avonturen bij goede en slechte mensen. De tekst van de vierregelige rijmpjes is gekunsteld en niet altijd logisch. De manier waarop de mensen uit Turkenland en het circus beschreven worden, is volgens de huidige opvattingen discriminerend en sterk clichématig. Arme mensen zijn lief en hartelijk voor het aapje, rijke mensen, zigeuners en Turken lelijk. De avonturen van het aapje eindigen in een kneuterig poppebedje bij een veilig gezin waar hij ‘iedere morgen juist op tijd, netjes brood moeten eten, en melkje drinken voor ontbijt’.
Ook in Koentje Kikkerbeet, dat gaat over een levendig, opstandig kikkertje dat de hele familie door stoutigheid tot wanhoop brengt, ligt de moraal er erg dik op. Als Koentje een splinter in het been heeft gekregen en het bed moet houden, krijgt hij tijd om na te denken en is voortaan een voorbeeldige jongen. In dit boekje blijft ook de voorliefde van H. IJzerman voor muziek.