Rooie honden klieven
De Vara en de Avro hebben het incident voor gesloten verklaard. Dat is voor mij een goed ogenblik om te verklaren dat incidenten niet gesloten kunnen worden. Men kan zijn gedragingen betreuren - dat was hier kennelijk niet in grote mate het geval - en zijn spijt effektief trachten te maken - daarvan was hier nog minder sprake - maar dingen die men doet blijven bestaan en betekenis hebben. Je kunt je spijt betuigen en dat wordt al of niet aanvaard: ziedaar twee nieuwe feiten die blijven staan en betekenis hebben.
Wat de feiten in deze kwestie betreft: de tv-medewerker van de Avro, Siebe van der Zee, had op een openbare plaats ten overstaan van anderen uitgeroepen: ‘Je zou ze klieven, die rooie honden!’ altans woorden van gelijke strekking en finesse. De journalist Willy Levie had deze kontrarevolutionaire strijdkreet in zijn blad openbaar gemaakt.
De vervloeking uit de mond van de heer Siebe heeft een bizonder sprekende betekenis. Zij is een teken aan alle wanden. Twee nevenverschijnselen van de vervloeking zijn opmerkelijk. In de eerste plaats de bekwame afleiding achteraf van de hoofdzaak naar de bijzaak. ‘Was dat nu wel fijn van de heer Willy om de ongetwijfeld niet verstandige uitspraak van de heer Siebe in de krant te zetten? Ook al viel deze in een openbare gelegenheid en ook al persisteerde de dappere spreker bij zijn slogan door te zeggen dat iedereen het horen mocht?’ De door een machtige pressuregroup aangestelde beroepsneutralisatoren die deze smoes over de grappige rubrieken van de veelgelezen dagbladen verdeelden, hebben hun werk goed gedaan en het issue vervalst: de affaire Siebe werd de affaire Willy.
Het spijt mij, maar ik breng je weer van Willy naar Siebe