89. De oplossing.
Op 31 december 1973 leest men van Sicco Mansholt, oud-voorzitter van de Europese Kommissie, de volgende woorden weergegeven uit een radiogesprek. Ik heb zaterdagmorgen zelf meegeluisterd en kan getuigen dat zij zijn uitgesproken. ‘Ik herinner mij als lid van de Europese Kommissie, dat wij voorstellen hebben gedaan om het palestijnse vraagstuk duurzaam tot een oplossing te brengen door ontwikkelingsprogramma's op te stellen, door voeding te brengen, en ook scholing e.d. Ik heb het diep betreurd dat dit geweigerd is door de arabiese landen, geweigerd door Jordanië, geweigerd door Egypte. Want het palestijnse vraagstuk mocht niet worden opgelost,’ aldus dr. Mansholt. Hij voegde er aan toe, dat de zaak lang geheim is gebleven, maar dat het goed is dat het nu eens bekend wordt. Het bericht is in alle kranten die ik zie hetzelfde. Er staat overal in grote letters boven dat onthuld is dat de arabiese landen geweigerd hebben het palestijnse vraagstuk op te lossen.
Het is van belang het opschrift en de inhoud van de openbaarmaking nog eens nauwkeurig te lezen, na vooraf te hebben vastgesteld wat de oplossing is van de kwestie van de palestijnen. Het probleem van de palestijnen is opgelost:
- als zij kunnen wonen in het land waar zij geboren zijn of
- op de grond waar hun niet vrijwillig vertrokken ouders en grootouders woonden
- en als zij sociaal en nationaal volledig gelijkgesteld zijn met andere bewoners van Palestina, of dat nu Kanaän heet of Israël.
Als Mansholt bedoelt dat de oplossing van dit palestijnse probleem in voorstellen van de Europese Kommissie gepresenteerd is, maar afgeslagen door de arabiese landen, dan wil ik daar de bijzonderheden over horen en zal ik mijn standpunt over het konflikt in het land Kanaän grondig wijzigen. Dr. Israël Shahak, via het ghetto in Warschau en Bergen Belsen geëmigreerd naar Jerusalem, waar hij docent is aan de Hebrew University, heeft voor dr. Mansholt een lijst gepubliceerd waarvan ik de totalen noem: