Op zijn zeventigste verjaardag bezocht ik PK thuis in gezelschap van mijn vriendinnen Harjo en Sylvia. De jarige ontving ons glunderend in de keuken, waar wij het onder meer hadden, zo herinner ik mij, over de ham die zijn voorkeur genoot.
Een door eetlust gedrevene in mijn literaire omgeving is de uit Heerlen afkomstige Manuel Kneepkens die in Rotterdam zijn heimwee naar Maastricht cultiveert, voor hem een waar luilekkerland, waar al zijn zintuigen aan hun trekken kunnen komen en zelfs de dood nog culinaire genietingen belooft.
Ach, groot naakt Maastricht,
in u smaakt zelfs de dood
In zijn bundel ‘Zuiderlinks’ brengt de lekkerbek een ode aan het voor de zondag bestemde ‘zoer vleis’ dat als typisch Maastrichts gerecht niet verloren mag gaan. Het recept levert de dichter erbij, niet zonder het advies als marineerpot een Keulse pot te gebruiken. ‘Leve de lust, Maastricht’ luidt zijn levenslied.
Speciale aandacht in mijn studie over ‘Het eetgedrag van Jan Hanlo en andere dichters’, zoals de werktitel van het eerlang te verschijnen boek luidt, krijgt het in ‘Dansen en Rhytmen’ van Frans Erens opgenomen verhaal ‘De conferentie’, dat de nodige commotie in Zuid-Limburg veroorzaakte, na publicatie in De Nieuwe Gids van april 1890. De conferentie is het ooggetuigeverslag van een schranspartij en drinkgelag in de pastorie van zijn heeroom in Waubach. Een hilarisch opstel waarin ook deernis doorklinkt, maar zo werd dat destijds niet gelezen. Het verhaal heeft voor mij een merkwaardige overeenkomst met Babette's Maaltijd van Karen Blixen, waarin culinair genot van verzuurde zielen milde mensen maakt, die hun kokkin een ereplaats in het paradijs gunnen. Dit is maar een voorproefje, dat ik wil afronden met de oproep van de dichter Leo Herberghs in zijn bundel ‘Geheim vlak’:
Laten we maar aan tafel gaan, laten we maar eten, laten we maar licht
maken, laten we maar naar bed gaan, slapen gaan.
Lange tijd slapen, en wakker worden en aan tafel gaan, en gaan zitten en eten, eten.
N.B. De kruisbessenvla van Pierre Kemp in het gedicht
‘Neus-herineringen’ moet natuurlijk kruisbessenvlaai zijn.
Hetzelfde geldt voor de abrikozenvla van Kneepkens.
P.S. Mijn uitgever zal ik t.z.t. verzoeken een tafel te reserveren, nee niet bij Hermsen, maar bij Jean la Brouche in de Tongersestraat, waar elk moment Maigret kan binnenkomen.