alleen ruimte, maar ook waardering voor een divers gemeenschapsleven. De stedelijke samenleving heeft met haar bundeling van wonen en werken, van creativiteit en ondernemerschap, een betekenis voor ons land die veel meer omvat dan dat ze ‘motor’ is van de economie.
Steden bieden, ook op het gebied van het onderwijs, centrumvoorzieningen. Steden is een grote schaal eigen, onvermijdelijk. Maar daar waar die grootschaligheid niet nodig is, moet de menselijke maat worden verdedigd en beschermd. Problemen komen eerder voort uit sociaal-economische scheidslijnen binnen het stadsleven dan uit het stadsleven als zodanig. Binnen stadswijken komen, op de vele plaatsen waar niet het ontbreken van perspectief overheerst, soms nieuwe vormen van spontane solidariteit op.
Maar Nederland is meer dan een rand om de Randstad. De groenere delen van Nederland dragen bij aan de culturele en levensbeschouwelijke schakeringen ervan. Ze kennen vaak een vitaal gemeenschapsleven. Bovendien leveren deze delen van het land waar het gaat om land- en tuinbouw een aanzienlijke bijdrage aan de economie, een bijdrage die vooral door haar kwaliteit toekomst heeft. Scholen in de landelijke gebieden zijn plekken van eigenheid met betrekking tot schaal, omgangsvormen, overtuiging. Daarom is het van waarde dat ze kunnen voortbestaan, ook als ze naar stedelijke maatstaven erg klein zijn.
De techniek is een machtige knecht op vele terreinen, waaronder de industrie en de gezondheidszorg. Wetenschappelijke kennis van hoog niveau ontsluit de laatste nog onvoorspelbare processen, onder meer inzake de erfelijkheid. Naast de grote waarde ervan voor de behandeling van ziektes die nu nog onbehandelbaar zijn, gaat er van de wetenschappelijke vooruitgang ook dreiging uit. Als de controle over onderzoek en experimenten teloorgaat, dreigt er schade voor het milieu en ontstaan er risico's voor een samenleven waarin ook het zwakke, kwetsbare leven en komende generaties worden gerespecteerd. De techniek mag niet een zo machtige knecht worden dat ze