Zaterdag 25 juli
Kranten brengen de ministersverdeling zoals gisteravond op Teletekst. Ik probeer vvd'ers te bereiken, maar stuit voortdurend op antwoordapparaten. Hilversum belt met de vraag of ik Pronk wil benaderen. Het Financieele Dagblad beweert dat hij het herstel van de ontwikkelingsrelatie met Indonesië blokkeert.
Na twee vergeefse pogingen eerder op de dag krijg ik hem tegen zessen aan de lijn. Hij vertelt dat de ontwikkelingsrelatie met Indonesië, op verzoek van Habibie, is hersteld. In '92 verbrak de voorganger van Habibie, Soeharto, de relatie nadat Nederland kritiek had geuit op de mensenrechtensituatie in Indonesië (na het bloedbad in Dili, Oost-Timor). De breuk met Indonesië is Pronk zwaar aangerekend terwijl Van den Broek, destijds minister van Buitenlandse Zaken, intussen openlijk heeft verklaard dat Pronk en hij in de Indonesië-kwestie samen zijn opgetrokken. Maar het kwam Van den Broek (die een gevecht met Lubbers voerde over de inhoud van zijn portefeuille) politiek goed uit dat Pronk in '92 de storm over zich heen kreeg. Hij vertelde dat tijdens een interview dat Pieter Klein en ik een paar jaar geleden met hem hadden.
Pronk zegt nu dat hij zich de afgelopen dagen sterk heeft ingezet voor het herstel van de relatie met Indonesië. Ik vraag hem of hij het verzoek van Habibie beschouwt als eerherstel. ‘Dat zou ik zelf niet zo zeggen,’ zegt hij. Dat antwoord spreekt boekdelen. Ik vraag hem ook of hij al iets van Kok of Melkert heeft gehoord, dit weekend. Dat is niet het geval. Hij hoopt op een belangrijke ministerspost in de buitenland-driehoek: ‘Maar ik weet niet of de partijtop daar nog voor voelt, nu ik