Zaterdag 20 juni
We zetten het gesprek van gisteravond voort. Wat verklaart de houding van Helmut Kohl, die plotseling is gaan klagen over ‘centralisatie in de eu’, hoewel hij vroeger de eurofederalist bij uitstek was? Iedereen is het erover eens dat het geen pas geeft bezwaar te maken tegen Karel van Miert, die alleen zijn werk doet. Mededingingspolitiek is onderdeel van het acquis communuatair. Volgens mij is Kohl gaan beseffen wat de gevolgen van zijn eurofederalisme zijn. Anderen zien een en ander vooral als tactiek in het licht van de verkiezingen van september.
In de Financial Times van gisteren stond ook een artikel over de schade die de Aziatische crisis (in het bijzonder de devaluerende yen) toebrengt aan de Amerikaanse uitvoer. Als de Chinese yuan ook devalueert, is het hek van de dam. Wat dan dreigt, is concurrerende devaluaties in Azië en protectionistische maatregelen in de vs, die zouden kunnen overspoelen naar Europa. We zitten dan in het scenario van de jaren dertig. Zeer bedreigend.
Hans Wijers verlaat de politiek. Hij keek wat neer op de ‘politiek met een kleine p’. Het is dus begrijpelijk dat hij het veld ruimt. Wie niet echt en tot in zijn botten gemotiveerd is, houdt