Zo is elk land tevens voorzien van eigen specifieke medicijnen voor de ziekten die er het meest voorkomen. Dit zal ik nader uiteenzetten in het hoofdstuk over de geneesmiddelen.
De geneeskunst nu leert ons een onderscheid te maken tussen wat voor de gezondheid en het leven nuttig en wat schadelijk is. Haar kracht bestaat erin de mensen gezond te houden en zieken weer gezond te maken. In onze Nederlandse taal zijn verschillende boeken beschikbaar waarin artsen een menigte medicijnen overhoop halen om allerlei ziekten en gebreken te genezen. De patiënt vindt hier echter nauwelijks baat bij. Iemand genezen is immers niet hetzelfde als pillen of dranken voorschrijven, maar vereist kennis van de ziekten en goede medicatie op het juiste moment, zoals ik heb laten zien in de Schat der ongezondheid. Dat boek kan door onervaren en domme mensen niet helemaal doorgrond worden, hoewel zulke lieden het niet kunnen laten vrijmoedig een oordeel te vellen over dingen die ze niet vatten. Over het bewaren van de gezondheid echter, een zaak die iedereen kan begrijpen en volgen, heeft nog niemand geschreven. Toch is dit onderdeel van de geneeskunst volgens Hippocrates het oudst en ook verreweg het nuttigst. In onze verdorven eeuw wordt te weinig gelet op het behoud van de gezondheid en staan de mensen er niet bij stil dat de gezondheid een verborgen schat is, totdat ze ziek worden. Men doet er beter aan deze schat zorgvuldig te bewaren, dan hem na verlies met moeite en gevaar te moeten zoeken. Demosthenes vertelde over de Atheners dat ze wel boeren op een schermschool leken: ze hielden het schild steeds voor de plek waar ze zojuist een steek gekregen hadden! Precies zo handelen mensen die zich liever van een ziekte laten genezen dan dat ze zich ertegen beschermen.
Omdat niemand een volledige gezondheidsleer in onze taal beschreven heeft, zal ik hier de eerste steen leggen en anderen zo een aanzet geven om voor onze landgenoten iets beters te publiceren.