Verantwoording
Dit is de vierde, geheel herziene en uitgebreide druk van S. Vestdijk, deel 2 van de reeks Schrijvers Prentenboeken, uitgegeven door het Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum te 's-Gravenhage.
De eerste druk, verschenen in 1958, werd samengesteld door Bert Bakker, Gerrit Borgers, Jan Hulsker, Jurriaan Schrofer en Ellen Warmond. De tweede druk van 1962 en de derde van 1968 zijn, op enkele bio-en bibliografische aanvullingen na, gelijk aan de eerste druk. Deze vierde druk werd herzien en uitgebreid door Daisy Wolthers als medewerkster van het Letterkundig Museum.
Omslagontwerp en boekverzorging - naar een ontwerp van Jurriaan Schrofer - door Kees Nieuwenhuijzen. Reprodukties van handschriften, boekomslagen, titelpagina's en illustraties: Hein de Bouter.
Foto's: de eerste bladzijde van het eerste cahier van het manuscript van Vestdijks roman De koperen tuin, 1950 (voorzijde omslag); Emiel van Moerkerken (nr. 24, 38 en 39); uit: [Daniël Defoe]. Historie der Engelsche zee-roovers, beginnende met de geschiedenisse van Capiteyn Avery, Ao. 1692, behelsende een verhaal van hunne zee-rooveryen, moorderyen wreedheden, en mishandelingen, etc. Waar by gevoegd is het Leeven van Mary Read en Anne Bonny, twee zee-roovende vrouwen. In het Engelsch beschreeven, door Capiteyn Charles Johnson, en in het Nederduytsch overgezet, door Robert Hennebo. Vercierd met kopere plaaten. Twee delen, 1725 (nr. 37); J. van Rhijn (nr. 41); Nol Gregoor (nr. 43); Annelies Romein (nr. 45); H.J.A. Nieuwenhuijs (nr. 49); skan-film (nr. 57 en 63); Joan van der Keuken (nr. 62 en de foto op de achterzijde van het omslag); anp-foto (nr. 64); Dagblad De Telegraaf (nr. 65); Ed van der Elsken (nr. 66 en 68); Hein de Bouter (nr. 69).
Citaten zonder bronvermelding komen voor op blz. 5 in bijschrift nr. 5 (uit ‘E. du Perron’ in Gestalten tegenover mij, 1961); op blz. 14 in bijschrift nr. 23 en 24 (uit Menno ter Braak/E. du Perron, Briefwisseling, deel i, 1962); op blz. 21 in bijschrift nr. 34 (het woord is niet teruggevonden, maar werd voor een tentoonstelling, gehouden in 1974, overgenomen uit een handschrift of brief betreffende Merlijn); op blz. 26 in bijschrift nr. 43 (uit ‘Willem Pijper’ in Gestalten tegenover mij, tweede druk 1962, waarin het woord vele malen en met verklaring voorkomt). Het citaat bij het portret van Proust op blz. 12 is overgenomen uit de eerste drie drukken van dit Schrijvers Prentenboek - het is vermoedelijk genoteerd tijdens het beluisteren van een bandopname met gesprekken tussen S. Vestdijk en Nol Gregoor.
Op de zwarte balken in dit prentenboek zijn reprodukties van boekomslagen of titelpagina's van de eerste drukken van de werken van Vestdijk opgenomen en geplaatst in de volgorde van verschijnen. Het Letterkundig Museum heeft - met gunstig gevolg - de uitgevers van de Verzamelde romans (52 delen) aangeraden deze te publiceren in de volgorde waarin de romans zijn geschreven; bij de presentatie in dit prentenboek van àlle werken van Vestdijk kon niet van dit beginsel worden uitgegaan, omdat in vele gedichten- en essaybundels bijdragen zijn bijeengebracht die in geheel verschillende jaren zijn ontstaan, waardoor de samenhang die werd beoogd niet bereikt kon worden.
Uitvoerige biografische gegevens zijn te vinden in vele afleveringen van de Vestdijkkroniek, een kwartaalschrift (uitgave van de Vestdijkkring), waarvan het eerste nummer Lente 1973 verscheen. Voor uitvoerige bibliografische gegevens raadplege men de Mededelingen van de Documentatiedienst, een bio-en bibliografisch kaartsysteem betreffende Noorden Zuidnederlandse letterkundigen sinds 1750 (uitgave Letterkundig Museum) en voor daarin niet gepubliceerde gegevens de afdeling Bibliografie van het Letterkundig Museum.
Gedrukt in oktober 1983 door Drukkerijen De Bussy Ellerman Harms B.V. te Amsterdam.