van teekening, noch in bevalligheid van beeldjes, harmonieus effect en in schildering nabij kwam, en het te bejammeren is, dat het hem aan genoegzame smaak haperde om altijd goede modellen met eenen dichterlijken geest na te volgen, zoo verdient hij echter onder de kaarsslicht-schilders der 17e eeuw een der voornaamste plaatsen. Zijne tafereelen zijn behagelijk, verheven en natuurlijk van toon. Hij vervaardigde een menigte portretten en historische onderwerpen en maakte veel opgang in zijne kunst: zijne werken werden ook buitenlands bekend. Onder de regering van Willem III begaf hij zich naar Londen. Ook daar ontbrak het hem aan geen gelegenheid zijn roem te handhaven, en schilderde er het portret van den koning bij kaarslicht. Ook schilderde hij portretten in 't groot, doch stond daarin achter bij Kneller, en keerde na enkele mislukte proeven tot zijn vroegeren trant op kleiner schaal weder. In Holland teruggekeerd, zette hij zich te 's Hage neder en overleed aldaar in 1706.
In de kunstverzameling van J. van der Marck te Leiden, in 1773 te Amsterdam verkocht, komen 2 geschilderde portretten van Schalcken voor; ook gaat zijn afbeelding in prent uit, naar zijne schilderij, zwarte kunst door J. Smith 1694 kl. fol. Kramm vermeldt nog andere.
Tot zijne meest beroemde werken behooren:
De verloochening van Petrus, waar de deurwaarster hem het licht in het aangezigt laat schijnen, met 5 à 6 beelden, door Houbraken geprezen.
Het koninklijk kabinet te 's Hage bezit van hem:
Eene dame voor haar toilet bij kaarslicht.
De vruchtelooze voorzorg.
De geneesheer een urineglas beschouwende.
Venus met de duiven.
Het portret van Willem III.
Het Rijksmuseum te Amsterdam bezit van hem:
Een portret van Willem III bij kaarslicht.
Eene vrouw, die een kaars in een landtaren zet.
Een jonkman, die een pijp rookt.
Jongens, die pap en eijeren eeten, naar het spreekwoord op den rand: every one his fancy (elk zijn meug).
Een jongeling die tabaksrook uit zijn mond blaast.
Op de verkooping van van der Linden van Slingeland waren verscheidene schilderijen van dezen meester, o.a.
Een lagchende jongen met eene kaars in de ééne hand, terwijl hij de andere om den hals van een bevallig meisje houdt. Voor deze schilderij werd f 870 betaald. Eene dergelijke som gold een Muziseerend gezelschap op de verkooping van Gildemeester.
Een zijner beroemdste stukken, voorstellende eene coquette,