[Godschalck Rosemondt]
ROSEMONDT (Godschalck) werd omtrent 1483 te Eindhoven geboren, studeerde te Leuven in de philosophie en theologie, werd meester in de vrije kunsten en doctor in de godgeleerdheid. Te Leuven werd ook hem eerst het onderwijs in de philosophie, later in de theologie, opgedragen, krachtens welk ambt hij tevens in de kerk van St Peter te Leuven, kanunnik van den eersten rang werd: hij bekleedde ook in het zelfde jaar (1520) de waardigheid van Rector der Universiteit. Rosemondt maakte zich door zijnen ijver in het prediken en zijne buitengewone kennis der H. Schrift beroemd.
Hij werd in 1524 de eerste president van het Pauselijke collegie te Leuven, 't welk, ingevolge het testament van Paus Adriaan VI van den 4 September 1523, was gesticht. Hij behoorde tot de drie Leuvensche hoogleeraren, die in 1525 naar 's Gravenhage werden gezonden om met den eersten Noord-Nederlandschen martelaar der Hervorming, Jan de Bakker en diens medegevangenen te twisten Wanneer wij de door Graphaeus bewaarde gesprekken raadplegen, schijnt Rosemondt niet de hardste der Leuvensche theologanten geweest te zijn, maar toch springt het in het oog dat zijne geleerdheid, hoe ook door Erasmus geprezen, niet bestaud was tegen de Evangeliekennis van den Woerdenschen martelaar. Hij overleed den 5 December 1527, en werd in de kapel van het zieken-gasthuis, welks religieusen hij vele jaren bestuurd had, met een latijnsch grafschrift begraven.
Rosemondt schreef in 't vlaamsch eene korte uitlegging van het gebed des Heeren, voorts een Confessionale, dat over het H. Sacrament der Biecht handelt en verscheidene reizen herdrukt is. In hetzelve komt echter eene uitdrukking voor, die door Paus Benedictus XIV in zijn geleerd werk de Synodo, Lib. VII C. 44 N. 5 wederlegd wordt.
Voorts gaf hij in het licht:
Een sier profytelyk boecxken van der Biechten en van dye seven Dootsonden, Antw. 1518.
Een gheestelic Avontmael, Ant.
Een seer goet ende devuoet boecxken voer eene yegeliken kersten mensche, hoe men den berch van Calvariën opclimmen sal ende helpen onsen Here syn swaer cruys draghen enz: Ant 8o.
Den berch van Calvariën, een seer devoit hant-boecxken voor een yegelyke kristen mensche, Leiden P. Janzoon, z.j. Antw. 8o.
Zie Val. Andreas, Bibl, Belg. p. 57, 58; Fasti p. 41, 78, 79, 103, 104; Foppens, Bibl. Belg. p.T. I, p. 177: Miraei, Elog. Belg. p. 57, 58; Script. saec. XVI ed. Fabricio, p. 129; Paquot,