zetten, voorts Johannes Reuchlin, de verdediger der Joodsche letterkunde; over een zeldzame medaille, tot inwendige joodsche aangelegenheden betrekking hebbende, een in 1735 te Amsterdam vervaardigde medaille, welke noch bij van Loon, noch bij Jer. de Vries bekend is. In de Israel. Alm. voor 1830 gaf hij een populair opstel over Mendelsohn, en in dien van 1838 een levensschets van Josef Salomo del Medico, beroemd Israëlitisch gencesheer, die te Amsterdam met Hugo de Groot en Barlaeus omgang had. In de jaarboekjes van 1859, door L. Borstel, met een weldadig doel in het licht gegeven, gaf
hij een belangrijk stuk over den hoogbegaafden R. Isaac Graanboom, uit Zweden afkomstig, in 1797 tot hoofd eener afgescheidene of nieuwe gemeente, te Amsterdam geboren, die, na zijn dood (in 1807) met de k.z. Ned. Israël. gemeente weder werd zamengesmolten. In de Alg. Konst- en Letterbode van 1847, vindt men van Mulder's hand eene levensschets van den beroemden geneesheer David Heilbron Cz. in 1762 te 's Hage geboren, en in bijna 85-jarigen ouderdom te Amsterdam overleden.
Toen eene halve eeuw in de staatkundige gelijkstelling der Israëliten in Nederland verstreken was, herdacht Mulder die, voor zijne geloofsgenooten, gedenkwaardige gebeurtenis in een bondig geschrift: Het eerste jubilé der Emanticipatie van de Ned. Israeliten.
Op 't gebied van meer algemeen onderwijs kunnen wij vermelden, zijne
Beknopte Handleiding tot de kennis der Hoogduitsche Taalregelen, of verzameling van opstellen, door Scherber, naar de derde uitgave voor Nederlanders omgewerkt, aanmerkelijk vermeerderd en meerendeels naar Heyse's spraakkunst ingerigt (Amst. 1845).
Verspreide lettervruchten (Verhand. over de kunst van vertalen; Proeve eener algemeene beschouwing over de Psalmen; De Joden in de Barbarijsche Staten, van hunne eerste nederzetting in die landen tot op onzen tijd; Over de verdiensten van R. Salomo Ben Izak, bij verkorting genaamd Rassi, als verklaarder der H.S. en Talmudische werken; Over de dichterlijke schoonheden van het derde hoofdstuk van Job; Vertoog over het verband tusschen de huisselijke opvoeding, en het onderwijs op de scholen; Vertoog over het getal zeven. Leyd. 1844. gr. 8o.
Kort overzigt van de geschiedenis der Nederlandsche letterkunde, naar aanleiding van het grootere werk over dit onderwerp van den Hoogleeraar Matthijs Sieyenbeek. Haarlem 1847. kl. 8o.
Bekr. prijsvraag over de kunst van vertalen. Amst. 1825.
Chronologisch handboek voor de geschiedenis der Israeliten, van de schepping der wereld tot op onzen tijd; uit de geloofwaardigste bronnen bearbeid. 2 st. Amst. 1837.
Over de verdiensten van R. Salomon Ben Izak, als verklaar-