Verkorte geschiedenis der Ned. een goed gebruik heeft gemaakt. Ofschoon deze Ned. Gesch., volgens den titel, met de eerste bevolking aanvangt, wordt echter alles tot aan de regering van keizer Karel in 25 bladzijden afgehandeld.
De eerste druk kwam in 1744 in 't licht, en Meijer had redenen om er zijnen naam niet voor te zetten. Hij begint met de regering van keizer Karel V en eindigt met den vrede van Utrecht 1713.
De Titel van het derde deel luidt:
Kort verhaal der Nederlandsche geschiedenis en in 't bijzonder van de zeven vereenigde landschappen, sedert de eerste bevolking dezer landen tot den jare 1749 door Hermannus Meijer in leven predikant te Kessel, derde deel, met eene voorrede van Wilhelmus Themmen, predikant te Arnhem. 2e dr. Gron. 1769.
Themmen zegt in de voorr., ‘dat zijn Eerw. dit derde deel nog even voor het sloopen van zijn aardschen tabernakel had afgewerkt en tot de drukpers bestemd.’
Meijer is heftig tegen de Franschen: ja volgens zijn uitgever Themmen, al te sterk en te driftig, de heer Meijer was om vele redenen afkeerig van de Franschen.
Nog heeft men van dezen Meijer:
Korte inleidingen der kerkelijke gesehiedenissen van de 1e tot aan de 18e eeuw, door H.M.V.D.M. Gron. 1755. 8o. (2 uitg. 1760, met eene voorr. van W. Themmen.)
Voorts schreef hij nog:
De twist in Vrankrijk over de constitutie Unigenitus, voorheen en in deze dagen. De Bulle zelfs. Opkomst der Jesuiten en Janssenisten, en andere zaaken daartoe betrekkelijk, en tot opheldering van dit krakkeel dienstig. Voorgesteld en beantwoord door vier ingevoerde sprekende persoonen. Gron. 1761. 8o.
Ook bezorgde hij eene nieuwe uitgave van de Byenkorf der Roomsche kerk door Philips van Marnix van St. Aldegonde. Gron. 1761. 8o.
Zie de Wind, Bibl. v. Geschieds. St. V. (Naaml) bl. 16; Mnemosyne, D. XIII. (N. verzamel. D. III) bl. 177; H. de Jongh, Naaml. v. pred. in Gelderl. bl. 369.