[Jan Antonie Langendijk]
LANGENDIJK (Jan Antonie) zoon van Dirk Langendijk, werd in 1780 te Rotterdam geboren, oefende zich eerst onder zijn vader in de teekenkunst en deed in jeugdigen leeftijd eene reis naar St. Domingo. Bij zijne terugkomst hield hij zich achtervolgens te Rotterdam, Brussel en 's Gravenhage op, vestigde zich te Amsterdam en overleed aldaar in 1810. Hij arbeidde in den geest van zijn vader en leverde teekeningen in kleuren en O.I. inkt.
Volgens Immerzeel, Nagler en Heller, zou hij belangrijk etswerk hebben gegeven, doch Kramm verklaart het niet te kennen, tenzij er in de eerste omtrekken op de etsplaat om die daarna in aqua tinte op te werken, daaronder moet verstaan worden. De Slag van Waterloo, aan den prins van Oranje opgedragen, 1817, in kleuren gedrukt, en de onafgewerkte opstijging eener luchtbalon bij Rotterdam, 1804, worden als zijn etswerk genoemd. Uit zijn graveerwerk, in aqua-tint-manier vervaardigd, zoo als de Hemelvaart van Christu met de elf apostelen, bij J.C. Hagedoorn, Amst. in plano, en 't Doorbreken van de Langedijk bij Redichem, op den 30sten Januarij 1809, bij N. van Kamphoff, in het zelfde formaat, beide te Amsterdam uitgegeven, blijkt dat hij geen kennis van dat vak had. Zijne teekeningen van historischen aard, zoo als de Komst der Franschen in 1794; Het landen en vertrek der Engelschen in 1799, door C. Brouwer en H. Roosing sc, in plano, worden door Kramm op hooger prijs gesteld.
Zie Indic. du dessin, réprés. la bat. de Waterloo, le 18 Juin 1815, au moment que son A.R. le Prince d'Orange fut blessé, par J.A. Langendijk Dz. met facsim. kl. 8o.; Immerzeel, Lev. en Werk. der Holl. en Vl. Schild. D. II. bl. 157; Kramm, Lev. en Werk. der Holl. en Vl. Schild. D. III. bl. 947.