Rotterdam, en in de beroemde kunstverzameling van Ploos van Amstel eene andere kapitale van dit stuk. Ook de hoogst verdienstelijke graveur Henricus Wilhelmus Couwenberg vervaardigde eene teekening met Oost-Indischen inkt van dezen Schuttersmaaltijd, die en zoo uitvoerig en tevens met zoo veel talent bewerkt is, dat hij op zich zelve een meesterstuk heeten mag. Zij bevond zich bij het leven van den heer Immerzeel in de kunstverzameling van den heer Moijet.
Op het Amsterdamsche Museum bevindt zich ook eene andere schilderij, bekend onder den naam van het Doelestuk, in 1657 geschilderd. Zij hing vroeger in de groote zaal van den Schuttersdoele op den Singel te dier stede. Zij stelt voor de portretten van drie Doelheeren en van een vierde, hetgeen men voor dat van den schilder houdt, allen in zwart fluweel gekleed en zittende aan eene tafel. De drie eerstgemelden hebben de prijzen of eereteekenen in de hand van den St. Sebastiaandoele, waarover zij in gesprek schijnen te zijn met den laatstgemelde. Verder eenige zilveren bekers, drinkhorens enz. Nog ziet men in dezelfde kunstgalerij van van der Helst de portretten van den Vice-Admiraal Egbert Meeuwsz. Kortenaar; van Maria van Engeland, Princesse Douairière van Prins Willem II van Oranje; van den Vice-Admiraal A. Stellingwerf; den Luitenant-Admiraal Aart van Nes en deszelfs Echtgenoot, van welke beide laatste de achtergronden door Ludolf Bakhuizen zijn geschilderd, en nog twee andere portretten. In het koninglijk kabinet te 's Hage is van dezen meester het
Portret van Paulus Potter.
In het Museum te Parijs berust van hem:
Burgemeesters, die den prijs van den handboog uitreiken, en een Mans en Vrouwenportret.
Te Dresden:
Het portret eener Vrouw, die een klein meisje aan hare hand leidt, en een
Mansportret als buste, met zwart tot op de schouders afhangend haar en die den slip zijns mantels opligt.
Voorts zijn er stukken te Salzthagen; in de kunstverzameling van H.T. Hope te Londen, op het stedelijk Museum te Utrecht; op het Museum te Brussel:
Zijn portret, door hem zelven geschilderd en het pendant dat van zijne vrouw, en in dat van jhr. J.P. Six te Amsterdam een ander door hem geschilderd portret en dat zijner vrouw zittende aan een vrolijken disch.
Ook in de verzameling van 321 kunstenaarsportretten, in de Galerij van Florence, bevindt zich het portret van van der Helst. Onvermeld mogen wij ook niet laten