mogt worden opgenomen. Het lijk van Bergen op Zoom, waar hetzelve het eerst was geplaatst, naar herwaarts gevoerd zijnde, werd, in tegenwoordigheid van den luitenant-generaal baron de Constant Rebecque, en de overige zich thans in deze residentie bevindende officieren van meergemelden staf, in den daartoe vervaardigden kelder geplaatst. Het monument is te Deventer vervaardigd in de ijzergieterij van de heeren Nederburgh, Nering Bögel en Comp. Het is van gegoten ijzer, zijnde ongeveer vijf ellen hoog met de drie ijzeren trappen, waar het op rust, en heeft den vorm eener naald of zuil. Het onderste gedeelte is een vierkant: op de eene zijde staat het wapen van den afgestorvene, met het motto of de spreuk: Vertu surmonte envie, in vergulden letters; hieronder ligt eene krans van eikenloof, waaraan hangende is de militaire Willemsorde, het metalen kruis en de medaille der Citadel, op welke ook hij volle aanspraak zou gehad hebben, indien het vijandelijk lood zijn leven gespaard had. Op de tweede zijde leest men, insgelijks in vergulden letters, de volgende latijnsche inscriptie: Nic. Freder. Emman. de Gumöens, nato in Helvetio Orbe d. XIX April. MDCCXC, tribuno militari castris Neerlandicis ordinandis praefecto, in defensione arcis Antverpiensis militi voluntario, ex vulneribus mortuo d. XXIX Decemb. MDCCCXXXII, hoc monumentum posuerunt moesti commilitones.
Op de derde zijde staat het beroemde kasteel, tot welks heldhaftige verdediging hij toegesneld was, kunstmatig afgebeeld; in de hoeken ziet men de vijf bolwerken dier sterkte duidelijk aangetoond, terwijl men naast het bastion I (Hermando) leest: Plaats der verwonding, 22 Dec. 1832; welke plaats aangeduid wordt door eene springende bom. Midden in hetzelve staat: Citadel van Antwerpen, geschreven met vergulden letters, gelijk het voorgaande. De Schelde is hier ook op aangeteekend, die er zigtbaar langs heen stroomt. Eindelijk leest men op de vierde zijde, insgelijks met vergulden letters, het volgende Nederduitsche opschrift: Aan de nagedachtenis van Nicolaas Frederik Emmanuel de Gumöens, geb. te Orbe, in Zwitserland, 19 April 1790, Kolonel bij den Generalen Staf van het Nederlandsche Leger, overleden om zijne bekomen wonden bij de verdediging der Citadel van Antwerpen, waaraan hij vrijwillig deel nam, 29 December 1832, door zijne wapenbroeders of vrienden toegewijd.
Het bovenste gedeelte, of de spits bijloopende vierkante zuil, rust op het vierkant door middel van vier ijzeren bommen; regts en links van hetzelve zijn militaire zegeteekenen afgebeeld.
Zie Nieuwenhuis, Woordenb. van Kunsten en Wetenschap Aanhangsel D. III. bl. 264; Bosscha, Nederl. Heldend. te land D. III. bl. 610, 620, 677 Bijv. en verb. 46; Stads Almanak van 's Gravenhage 1835 bl. 28, 29.