[Francis van Bossuit]
BOSSUIT (Francis van), in het jaar 1635 te Brussel geboren, werd tot de beeldhouwkunst opgeleid. Reeds vroeg vertrok hij te dien einde naar Italië, en bragt daar zijne jeugd en een groot aantal zijner mannelijke jaren als vlijtig kunstbeoefenaar door. Inzonderheid te Rome de onvergelijkelijke verzameling van schoone antieke beeldwerken naauwkeurig bestuderende en aanhoudend waarnemende, werd hem daar, bij de schilder-bend, den naam van den waarnemer gegeven. Doordrongen van den grootschen stijl der ouden, vervuld met dat dichterlijk gevoel, waartoe inzonderheid die klassieke bodem aanleiding geeft, en daarbij het werktuigelijke der kunst in zijn vermogen hebbende, verliet hij Italië om zijne kunsttalenten in onze bloeijende gewesten over te brengen. Bonaventuur van Overbeeke, een Amsterdamsch schilder, zich mede in Italië bevindende en naar het Vaderland terugkeerende, nam van Bossuit tot zijn reisgezel mede en bragt hem te Amsterdam, waar deze laatste zich voornamelijk als een kunstenaar van den eersten rang in ivoren beeldwerken deed kennen. Weldra werd zijn roem verbreid niet alleen te Amsterdam, waar hij zich met der woon nederzette, maar onder de kunstminnaars in het algemeen, zoo binnen als buiten 's lands. Zijne vrije, stoute en tevens teedere, bevallige manier, en de gemakkelijke wijze waarop hij het ivoor bewerkte en als was wist te vormen tot schoone groepen of tot enkele beelden deed hem te regt als een man van zeer ongemeene verdiensten in zijn vak bewonderen en hoogachten.
Hij overleed te Amsterdam den 22sten September 1692. Men maakte op hem het volgende grafschrift:
De groote konstenaar Francis rust in dit graf,
Die beelden uit ivoor en steen het leven gaf;
Daar Romen nog meê praalt en de Amstel van kan tuigen,
Weg, weg, Pigmalion, uw konst moet hiervoor buigen.
Een aantal zijner beeldwerken, zoo van klei geboetseerd als van ivoor, werd door den Amsterdamschen schilder Barend Graat geteekend, door Matthijs Pool in het koper gebragt, en uitgegeven onder den titel van:
Beeldsnijders kunstkabinet, door den vermaarden Beeldsnijder Franc van Bossuit, enz., Amst. 1727, gr. 4to.
Voor dat werk vindt men zijn portret, alsmede dat van Graat.
Zie van Eynden en van der Willigen, Geschied. der Vaderl. Schilderk., D. I. bl. 150-162; Immerzeel, Levens en Werken der Kunsts.