[Balthasar Florisz van Berckenrode]
BERCKENRODE (Balthasar Florisz van), de derde zoon van Floris Balthasar en Dircktge Zijmons van Overvest, was mede een zeer bekwaam kaartengraveur, en erlangde van zijnen vader zijne opleiding, die hem al vroeg tot zijne medehulp gebruikte, zoo als uit diens kaarten van Delfland en Schieland blijkt, wier aanvang reeds tot 1609 opklimt. Hij schijnt zijnen vader als gezworen Landmeter te zijn opgevolgd en zich in 1626 te Amsterdam te hebben nedergezet, doch in 1636 werd hij Landmeter van de Generaliteit en vestigde zich als zoodanig te 's Gravenhage. De rust des bestands deed hem na de dood van zijnen vader eerst de topographie ter hand nemen. Men vindt althans, tot twee malen toe geteekende kaarten, over bepaalde topographische punten, aan hem als Landmeter opgedragen; punten beide in Delfland, dus in de nabijheid van zijne toenmalige woonplaats gelegen, namelijk eene kaart van het Noord-Nieuwland, zijnde het buitendijks gelegen land ten W. en N.W. van Maassluis, gecarteerd en gemeten in den jare 1618, den 29 October bij Balthasar Floris, gezworen Landmeter, welke kaart in kleuren en zeer uitvoerig geteekend is, en eene geteekende Plattegrond van Vlaardingen en de omstreken door hem gemeten en geteekend in 1619, één blad in folio, welk werk op groote schaal in kleuren en net bewerkt is.
Voorts bestaan nog van zijne hand: eene groote kaart van geheel Holland en Westfriesland, onder den titel van Nova et accurata totius Hollandiae Westfrisiaeque topographia, descriptore Balthazaro Florentio à Berkenrode Batavo, zij is vervat op 11 klein folio-, 2 halve folio bladen en 4 strooken, waarop de titel voorkomt. Er bestaat van deze kaart, welke het eerst in 1620 het licht zag, eene tweede uitgave van 1651, en eene derde doch zonder jaar, beide in 15 klein folio en 12 halve folio bladen.
Plattegrond van Amsterdam, bevattende de teekening van alle de gebouwen in opstand voorgesteld, in 9 groot folio bladen, welke later door hem met een tiende vol toevoegsels en verbeteringen vermeerderd werden.
Kaartje van Amstelland.
Caerte van Rotterdam, gezamenlijk bewerkt met den plaatsnijder E.S. Hamersvelt.
Kaart van het bisdom Utrecht, gegraveerd door E.S. Hamersvelt, in folio.
't Graafschap van Holland, in folio, gegraveerd door S. Rogiers.
Het zelfde in langwerpig 4o.
Kaart van Rijnland en Amstelland.
De zelfde in langwerpig. 4o.
Kaart van Delfland en Schieland, een blad in folio.
De zelfde in langwerpig 4o.
Kaart van het eiland van Dordrecht, de Alblasser- en Crimperwaart, het eiland van de Clundert, de landen van Vianen, Gorkum, Leerdam, Altena en Heusden enz., een blad in folio.