[Deel 2]
Van de redactie
Een groot deel van dit nummer van De zeventiende eeuw bestaat uit artikelen die voortgekomen zijn uit het congres ‘De Zeventiende Eeuw in digitale sferen’, dat op 26 augustus 2005 in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag plaatsvond. Het programma omvatte niet alleen diverse lezingen maar ook een aantal workshops waar demonstraties te zien waren van digitaliseringsprojecten op het gebied van de Neerlandistiek, Geschiedenis, Kunstgeschiedenis, Muziekwetenschap en Boekgeschiedenis. Een verslag van alle presentaties is te vinden in de bijdrage van Els Stronks. Drie onderzoeksprojecten komen uitgebreider aan de orde in de artikelen van Ida Nijenhuis, Steven Van Impe en Jan Bos, en Maartje De Wilde. Timothy De Paepe leverde geen bijdrage aan het congres, maar zijn virtuele reconstructie van de inrichting en het gebruik van het Antwerpse rederijkerstoneel demonstreert eveneens hoe waardevol het gebruik van de computer bij historisch onderzoek kan zijn. Het vraagstuk van de digitale duurzaamheid, dat op het congres zelf nauwelijks aan de orde kwam, staat centraal in de bijdragen van Johan Tilstra en Rik Hoekstra aan de rubriek ‘Discussieforum’.
Ook is in het onderhavige nummer een artikel opgenomen van de hand van Eva Schuss, die tijdens het congres de scriptieprijs van de Werkgroep Zeventiende Eeuw heeft ontvangen voor haar doctoraalscriptie Verbeelden of verwoorden: De relatie tussen Rembrandt en Vondel in historisch perspectief. Wim Decock kreeg een eervolle vermelding voor zijn licentiaatsverhandeling De ‘homo oeconomicus’ ontketend in Lessius' denken over markt en prijs? Een van de hoofdstukken van deze scriptie werkte hij voor dit nummer van De zeventiende eeuw om tot een artikel.
De redactie van De zeventiende eeuw is inmiddels uitgebreid met een zesde redactielid, Olga van Marion, die als historisch letterkundige verbonden is aan de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam. Olga van Marion promoveerde in 2005 op Heldinnenbrieven. Eerder bezorgde zij met A. Agnes Sneller de gedichten van Maria Tesselschade Roemers Visscher.