[Deel 2]
Van de redactie
De Zeventiende Eeuw Scriptieprijs mag inmiddels gezien worden als een succesvolle stimulans voor studenten om hun bekroonde scriptie in een artikel om te zetten en zo hun onderzoek aan een breder publiek te presenteren. Op het jongstleden congres van de Werkgroep Zeventiende Eeuw in Leuven (27 augustus 2004) werd de Scriptieprijs 2003 uitgereikt aan Katrien Van Oost. Zij heeft haar scriptie, Owen Felltham's ‘A Brief Character of the Low-Countries’. A multi-layered portrait of the Dutch (onder begeleiding van prof. dr J.P. Vander Motten - Universiteit Gent), omgewerkt tot een artikel voor dit nummer van De zeventiende eeuw. De scriptie van Judith Tadema kreeg een eervolle vermelding. Het verheugt de redactie dat ook Judith Tadema van haar werkstuk, ‘Met een gematigde lust en welbescheyden oordeel’. De zeventiende-eeuwse verzamelaar Joachim Oudaan over de oudheidkunde (onder begeleiding van prof. dr A.H. Huussen en dr F. Postma - RU Groningen), een artikel heeft vervaardigd dat hier mocht worden opgenomen.
Voor het jaar 2004 wordt wederom een scriptieprijs (€500) uitgeloofd. De redactie doet een beroep op onze leden-docenten om goede scripties op het gebied van de zeventiende-eeuwse cultuur in de Nederlanden (in tweevoud) te laten inzenden. Studenten wordt verzocht hieraan een beknopt curriculum vitae toe te voegen, alsmede enige informatie over de scriptie (periode van onderzoek, naam van de begeleider).
Binnen de redactie van dit tijdschrift zal binnenkort een wisseling plaatsvinden. Joke Spaans, die meer dan tien jaar met grote inzet en betrokkenheid deel uitmaakte van de redactie, zal haar plaats aan Mirjam de Baar afstaan. Mirjam de Baar is als universitair docent werkzaam bij de Faculteit der Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen. In het voorjaar van 2004 promoveerde zij aan deze universiteit op ‘Ik moet spreken’. Het spiritueel leiderschap van Antoinette Bourignon (1616-1680).