[Deel 1]
Van de redactie
In dit themanummer is een aantal artikelen opgenomen die zijn voortgekomen uit het jaarlijkse congres van de Werkgroep Zeventiende Eeuw dat op 25 augustus 2000 te Amsterdam werd gehouden. Ook deze in het millenniumjaar gehouden bijeenkomst ontkwam er niet aan het thema ‘tijd’ centraal te stellen, ditmaal in verband met de zeventiende-eeuwse cultuur. De organisatie was in handen van Arno Witte en Jeroen Jansen. Mede door de enthousiaste inbreng van veertien sprekers, financiële ondersteuning van het Vlaams Nederlands Comité voor Nederlandse taal en cultuur, en het gastvrij ter beschikking stellen van conferentieruimte door de Universiteit van Amsterdam mag dit congres uitermate geslaagd worden genoemd. Vonden de ochtendsessies plaats in de Oudemanhuispoort, in de middag werd het congres voortgezet in de Agnietenkapel. Daar gaf prof. H.F.K. van Nierop een korte toelichting op het eerder dat jaar opgerichte Amsterdams Centrum voor de studie van de Gouden Eeuw. Vervolgens bracht het muziekensemble Batava Tempe een bijzonder programma met liederen en teksten over het thema ‘tijd’ ten gehore.
De op deze dag gehouden lezingen brachten allerlei dimensies van de ‘tijd’ onder de aandacht van het geïnteresseerde publiek. Helaas werden niet alle voordrachten bij de redactie aangeboden. Dit themanummer bevat onder meer de drie plenaire voordrachten. Jeroen Salman schrijft over de relatie tussen politieke actualiteit en zeventiende-eeuwse almanakken, E.K. Grootes bespreekt toekomstbeelden in Nederlands drama, en Hessel Miedema betrekt verschillende aspecten van het concept ‘tijd’ op het werk van Karel van Mander. Hiernaast is een artikel opgenomen van H.L. Houtzager over een tijdgebonden experiment in het voortplantingsonderzoek van Reinier de Graaf, en bespreekt Matthijs van Otegem de implicaties van de vraag hoe lang het duurde voordat zeventiende-eeuwse pamfletten hun invloed op het grote publiek uitoefenden.
De publicatie van de voordrachten werd mede mogelijk door subsidie van het Vlaams Nederlands Comité voor Nederlandse taal en cultuur.