[Deel 1]
Van de redactie
Theater in de zeventiende eeuw was het onderwerp van het colloquium dat op 29 september 1986 gehouden werd in de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius te Antwerpen. Het was georganiseerd door het Centrum voor de Studie van het Renaissancedrama in samenwerking met de Werkgroep Zeventiende eeuw, mede ter nagedachtenis van Prof. dr. L. Rens, oprichter en eerste directeur van het centrum. Ruim honderd aanwezigen uit België en Nederland luisterden naar een zestal lezingen die, hoewel geconcentreerd rond het toneel, door hun divers karakter toch recht deden aan het interdisciplinaire karakter van de werkgroep. Na afloop woonden velen de presentatie bij van het huldeboek-Rens, waarna een druk bezochte receptie de dag besloot.
Tijdens de jaarvergadering van de Werkgroep, die aan deze geslaagde dag vooraf ging, vond een bestuurswisseling plaats: mevr. M.A. Schenkeveld-van der Dussen, secretaris, en mevr. E.M.P. van Gemert, adjunct-secretaris, werden opgevolgd door respectievelijk A.J. Gelderblom en mevr. M. van Oostrom, beiden, als hun voorgangers, Utrechtse Neerlandici. De statuten en het financiële overzicht werden goedgekeurd, en tenslotte werd het aanbod van Prof. Porteman om eind 1988 in Leuven een congres te organiseren met als centraal onderwerp de relatie religie-cultuur in dank aangenomen.
In dit nummer de zes lezingen die op het colloquium gehouden zijn, zij het dat de tekst van P. Vandenbroek enigszins gewijzigd is. F. Willaert maakte het verslag van de discussie, dat telkens na elke lezing is afgedrukt.