onmogelijk lijkt.
‘Lady Day’, de volgende song, baadt in het Cabaret-idioom van Fosse en Liza Minelli. Het is één van de vele songs van Lou Reed over een zich maatschappelijk aan het randje bewegende vrouw, in casu een prostituée, in wie het kontrast tussen de ogenschijnlijk schuchtere en vertederende onschuld (‘She was like a child staring at her feet’) en de uiteindelijke opdracht, die van haar gevorderd wordt en die fataal op haar weegt, treffend is. Lady Day is als alle overige vrouwen, waarvan in deze LP sprake is, gedoemd tot isolement en eenzaamheid.
Een heel andere, wat aparte song is ‘Men of good Fortune’, waarin de ambitie van de ‘men of good Fortune’ wordt afgewogen tegenover die van de ‘men of poor beginnings’, en de verwezenlijkingskansen van hun beider ambitie worden vergeleken. De uiteindelijke houding van Reed zelf tegenover deze groepen is eens te meer die van de volstrekte onverschilligheid en een overtuigd nihilisme, dat een konstante zal blijken in vrijwel al zijn songs: ‘And me I just don't care at all’ (slotzin strofe 1 en 4) en ‘Anyway, it makes no difference to me’ (slotzin strofe 3).
In ‘Caroline says l’ wordt de harmonie tussen de geliefden zoals die nog gold voor titelsong ‘Berlin’, ten enenmale verstoord. De ik-figuur is in de ogen van Caroline nog slechts een gedegenereerde, die er nooit in geslaagd is de kinderschoenen te ontgroeien, terwijl Caroline zelf wordt voorgesteld als een soort wreedaardige en gemene ‘Germanic Queen’, die hem in de liefde niet het geringste toekomstperspektief kan bieden. Het ik-personage klampt vanuit de passiviteit van een gedegenereerde vast aan zijn oorspronkelijke houding tot haar, ook al hoeft de onleefbaarheid ervan geen verder betoog: ‘But to me she's still a German Queen’. Geen romantisch heldendom te bespeuren dus in deze houding, enkel een bijna ziekelijke en belachelijke sublimering, die door niets anders als radeloosheid kan ingegeven zijn.
Uit geen song blijkt meer de vervloektheid van Lou Reed, dan uit ‘How do you think it feels’, waar hij achternagezeten wordt door angst en wanhoop en nergens enige rust kan vinden. Daarom ook een song met niets als retorische vragen, die geen antwoord behoeven, omdat reeds in de vragen de onbeschrijflijke somberte van een overigens onmogelijk antwoord gesuggereerd wordt. Meest kenschetsend in dit opzicht is wel de derde strofe: ‘How do you think it feels/When you've been up for five days/Come down here Mama/Hunting around always/‘Cause you're afraid of sleeping’. Hier blijkt ook voor het eerst het failliet van een aan de hand van drugs opgebouwde droomwereld: ‘How do you think it feels/When you are speeding and lonely’.
Het is opvallend hoe Lou Reed steeds weer hetzelfde vrouwentype behandelt, dat zich steeds staande probeert te houden achter een vrij weerloze agressiviteit, stilaan overtuigd