Alain Finkielkraut
Vervolg van pagina 5
van hem ontkent Finkielkraut door ze te verzwijgen. Bijvoorbeeld: de Chinese televisie zendt een fragment uit van een (westerse) reportage, waarin een man snikkend vertelt hoe hij had gezien dat tanks over studenten heen rijden. Daaronder een telefoonnummer met de vraag om zijn naam en adres. En ja, de volgende dag al verschijnt de man op hetzelfde scherm en bekent dat hij het verhaal helemaal verzonnen heeft (NRC Handelsblad, 13 juni). Positief en negatief bij elkaar.
Optimisme vermag de technische vooruitgang dan niet teweegbrengen, maar pessimisme? Er is in ieder geval een (wankel) evenwicht. Dat ontkent Finkielkraut: ‘Alles is ogenblik, alles komt slechts op om weer te verdwijnen.’ En over de televisie: ‘geen werk is zo bewonderenswaardig, geen catastrofe zo verschrikkelijk, geen woord zo leerzaam, dat men ervoor ophoudt zijn appeltje te eten’.
Ach, het is de oude klaagzang over oppervlakkigheid, over wat bij ons de ‘vertrossing’ heet. En ook dit zonder een bezield tegenbetoog. Misschien is Finkielkraut met zijn geleerd en prikkelend pamflet nog zelf het beste tegenbetoog. Al wil Barbie maar geen geschiedenis worden.
■
Max Nord publiceerde onlangs het boek ‘Klaus Barbie, een van ons’. Kwadraat, f 28,50.