Aukje Holtrop
Vraag een volwassene naar het kinderboek waaraan hij de beste herinneringen bewaart en hij geeft een prachtig antwoord. Lees er de boekjes Dát was nog eens lezen! van Singel 262 (De Arbeiderspers en Querido) maar op na: de auteurs die vertellen over de boeken uit hun kinderjaren schrijven over het verloren paradijs, over de avonturen die ze met de helden uit de kinderboeken meemaakten, ze schrijven over zoete dromen en meetrillende snaren, over emoties, rillingen, tranen, wee makende herinneringen. Als er op de kindertijd al het een en ander valt aan te merken, dan in ieder geval niet op de lectuur die die auteurs vroeger in grote hoeveelheden tot zich namen.
Vraag een kind naar het mooiste boek dat hij ooit gelezen heeft en hij komt aan met het boek waar hij net aan begonnen is, of het boek dat hij net uit heeft. Geheimzinnige helden die tot mythische proporties worden opgeblazen komen niet voor in die antwoorden, de helden horen binnen handbereik te blijven. Nostalgie is niets voor kinderen, het verloren paradijs bestaat niet in hun herinnering, maar staat beschreven in een historische kinderroman. Als het al een onderwerp voor zo'n historisch boek is, want metafysica en fantasie die iets anders uitwerken dan in science-fiction gebruikelijk is, zijn geen gebruikelijke attributen van het kinderboek.
Lees maar eens De jeugdboeken top 100 aller tijden die De Bijenkorf deze maand ter gelegenheid van de kinderboekenweek voor slechts f 4,95 (een zakgeldprijs, noemt De Bijenkorf het zelf) te koop aanbiedt. Wolters-Noordhoff vroeg tweeduizend kinderen tussen tien en veertien jaar om een top-tien van de mooiste boeken. Uit die stapel titels werd een top-honderd samengesteld. De jeugd bepaalde zelf, zonder inspraak van ouderen of jury, wat hun dierbaarste boeken zijn, schrijft De Bijenkorf, dik onderstreept, in een begeleidend persbericht. Een soort verzuchting en klaroenstoot tegelijk: eindelijk, eindelijk eens de boeken die kinderen zelf willen lezen. Niet de boeken die ouders - bah - uitkiezen. Niet de boeken die de juffrouwen in de bibliotheken - bah, bah - aanraden, en niet de boeken die een stelletje opvoeders - drie keer bah - met griffels (ook al zo'n schools element) voor kinderen geschikt heeft verklaard.
Het gekke bij die top-honderd is vervolgens dat alle denkbare soorten kinderboeken erop voorkomen: heel veel Roald Dahl, maar ook Ciske de Rat, Dik Trom, Pinkeltje, Bianca in galop naast Rossy, dat krantekind. Nu de jeugd zonder inspraak van ouders een lijst heeft mogen samenstellen, blijkt ze een lijstje boeken te hebben opgeschreven waar ouders hun goedkeuring aan kunnen hechten. Een brave lijst, ondanks de dwarse boeken van Roald Dahl, Astrid Lindgren, Guus Kuijer en Annie Schmidt, maar die schrijven zo goed dat ze allang zijn goedgekeurd door het verbond van opvoeders en andere grote mensen-met-goede-bedoelingen-met-het-kind.
Opzienbarend is de top-honderd dus niet in het minst, tegendraads ook niet, origineel ook al niet. Het is een lijst die de gemiddelde kinderboekhandelaar als je hem of haar 's nachts wakker maakt bijna helemaal zo uit zijn/haar hoofd kan opnoemen. Het is de inhoud van de kast in zijn winkel, en de kaartenbakjes in de jeugdbibliotheek. Het gaat precies zo ver als de memorie van een twaalfjarig kind reikt en dat is niet zo ver. Vraag de kinderen over dertig jaar om nog eens een top-tienlijstje samen te stellen en ik durf te wedden dat er een heel andere top-honderd uit zal komen. Met meer geheimzinnigheid, en minder paardeboeken, meer sprookjes en minder Pietje Puk.
Tekening Thomas Koolhaas