Geheime operaties
Eind november 1986 werd de Iran-Contra-affaire bekend en vanaf dat moment zou de druk op president Reagan steeds groter worden. Belangrijke beleidsmedewerkers van het Witte Huis vlogen de laan uit en Reagan zag zich gedwongen de commissie-Tower in te stellen die een diepgravend onderzoek naar deze hele affaire moest verrichten. Nu, vier maanden na de eerste onthullingen, is Irangate nog steeds bijna dagelijks voorpaginanieuws. Voor degene die dit politiek-militaire schandaal volgt en daarnaast een goed historisch overzicht wil hebben, is het recentelijk bij Bantam-Times Books in paperback verschenen The Tower Commission Report (486 p., f17,85) een absolute must. Behalve een prima historisch overzicht van de ontstaansgeschiedenis en werkwijze van het belangrijkste presidentiële adviesorgaan, de National Security Council (NSC), komt de Tower-commissie in het eerste deel ook met een grondige analyse van de gebeurtenissen en worden de contacten en financiële transacties tussen alle betrokken partijen uitvoerig beschreven. De Tower-commissie doet verder een aantal aanbevelingen inzake de werkwijze van de NSC. De acht bijlagen zijn echter het boeiendst. De originele documenten van de NSC en CIA worden hier letterlijk weergegeven, waardoor men alle reizen en handelingen van de hoofdrolspelers nauwgezet kan volgen. Boeiend, maar tegelijkertijd realiseert men zich ook dat onder de Reagan-administratie deze miljoenen dollars verslindende geheime operaties blijkbaar zonder enige politieke controle kunnen worden uitgevoerd.
CW
Om de schatten van het Egyptisch Museum in Cairo te zien is het niet echt nodig om op reis te gaan. Zeker niet nu het museum een catalogus van haar bezittingen heeft gemaakt waarin de afbeeldingen in kleur zo perfect zijn dat men de beeldjes, sieraden, luxe- en dagelijkse voorwerpen, sarcofagen bijna van de pagina kan lichten. Bovendien is de opzet van de catalogus zoals hij moet zijn: een afbeelding en daarbij een stukje met wat er over te vertellen valt. De algemene inleiding is van een decent formaat en vrij van praalhanserij.
The Egyptian Museum Cairo - official Catalogue is een publicatie van de Organisation of Egyptian Antiques en daarvoor uitgegeven door Verlag Philipp van Zabern, Mainz (in het Engels) en geïmporteerd door Nilsson & Lamm (268 p., f89,10). De afbeelding (‘Portret van een dame’) werd in 1888 aangetroffen tussen de windsels van een mummy. Het is uit de 1e eeuw n. Chr., toen men de gewoonte had een naturalistisch, op hout geschilderd portret van de overledene mee te begraven.
In memoriam de dame die zich hier ligt dood te schamen. Roerloos, tot een mug verkleind, waakt hij aan het voeteneind.
De 95 tekeningen van Thomas Koolhaas in Losse vracht werden eerst in eigen beheer uitgegeven en hij probeerde ze te slijten in cafés en openbare gelegenheden. Met weinig succes en veel onbegrip. Nu Neeltje Maria Min er tweeregelige rijmpjes bij heeft gemaakt zijn ze van onderschriften voorzien die zijn wonderlijke gedachtenwereld niet speciaal verhelderen, maar het is alsof de tekeningen nu als nonsens serieus worden genomen. Koolhaas maakt automatische tekeningen, alsof zijn hand zonder tussenkomst van rationaliserende gedachten wordt gestuurd door de beweging in zijn hersens: dan ontstaan volstrekt onverenigbare werelden, menselijk en dierlijk gaan in elkaar over en de dingen worden menselijk. In Losse vracht treedt het vliegtuig vaak in menselijke gedaante op, of mensen met Egyptische vormen, kikkers, voeten of handen die de vorm van een hoofd aannemen. Aangename nonsens is het, nog versterkt door de heldere rijmpjes van Neeltje Maria Min, die steeds probeert toch iets van de tekening in woorden te vangen. Op deze pagina zijn enkele tekeningen met rijmpjes afgedrukt. (Uitgegeven door Bert Bakker, f19,90.)
Bijdragen op deze pagina van Eva Cossee, Diny Schouten, Cees Wiebes