American Lake
Vervolg van pagina 14
zetten en de oceanen te controleren. De werkelijke dreiging voor de Stille Oceaan zien de auteurs dan ook niet in een aanval van de Sovjetunie, maar in de onevenwichtigheid in de krachtsverhoudingen in de Stille Oceaan waardoor in een escalerende situatie de Sovjetunie wel nucleair zal moeten ingrijpen. Gekoppeld aan de paradoxale situatie dat de Verenigde Staten weliswaar een enorm machtspotentieel hebben in de Stille Oceaan, maar dat dat zoveel verspreid is dat ook van die zijde snel nucleair moet worden ingegrepen, leidt dit tot het fictieve nucleaire inferno uit het voorlaatste hoofdstuk.
De redding uit deze toestand zien de auteurs in de Pacific-variant van Hollanditis, de Kiwi Disease, zo genoemd naar aanleiding van het verzet van de Nieuwzeelandse regering tegen het bezoek van Amerikaanse oorlogsschepen met nucleaire wapens aan boord aan haar havens. De bondgenoten van de Verenigde Staten in de Stille Oceaan dienen hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen voor een denuclearisering van de Stille Oceaan. Daartoe schetsen de auteurs in het laatste hoofdstuk drie wegen. Ten eerste de instelling van kernwapenvrije zones in de Pacific-regio; ten tweede de instelling van non-interventiezones in de gehele Derde Wereld en ten derde een nucleaire ‘freeze’ in de Stille Oceaan. Langs deze drie wegen, die tegelijkertijd en onafhankelijk van elkaar betreden kunnen worden, zouden de supermachten overtuigd moeten worden van het belang van denuclearisering.
Voorwaarden voor het welslagen achten de drie auteurs regionale samenwerking tussen de regeringen in de regio en voldoende steun vanuit de plaatselijke bevolking. Het is echter zeer de vraag of dat voldoende voorwaarden zijn. Een recent initiatief langs een van de gesuggereerde wegen geeft wat dat betreft weinig reden tot echte hoop. In augustus 1985 werd in Raratonga op de Cook Eilanden door Australië, Nieuw-Zeeland en een aantal onafhankelijke eilandgroepen uit de Pacific een akkoord over een atoomvrije Zuid-Pacific ondertekend. De ondertekenaars besloten het akkoord ook ter ondertekening voor te leggen aan de vijf kernwapenmogendheden. De Sovjetunie heeft inmiddels wel ondertekend, maar onlangs maakte de Amerikaanse regering bekend dat zeker niet te zullen doen.
■