En verder:
De gentleman met de hoge hoed, monocle en hoge boord die het herkenningsteken is van het Amerikaanse weekblad The New Yorker krijgt op het omslag van het book Snooze een taart in zijn gezicht geduwd. Heel onaangenaam voor een gentleman, maar het betreft hier dan ook een parodie. Geheel in de stijl van het tijdschrift worden de vaste rubrieken geïmiteerd, cartoons nagemaakt, recensies geschreven. Ook de schrijvers die altijd terecht kunnen bij The New Yorker komen aan de beurt, zoals D.J. Balinger wiens verhaal ‘A Perfect Day for Banana Daiquiris’ wordt afgedrukt. Snooze wordt uitgegeven door een minder bekende uitgeverij, Workman Publishing, en kost $8,95.
The Times Literary Supplement, dat wekelijks bij de betere tijdschriftenwinkels los te koop is, heeft de service aan zijn lezers aanmerkelijk uitgebreid. Vanaf het nummer van 5 december zal het elke week een lijst bevatten van de boeken die bij de TLS zijn binnengekomen, verdeeld over rubrieken en alfabetisch op naam van de auteur van het boek. De eerste aflevering geeft een idee van het aantal boeken dat wekelijks bij de TLS wordt binnengedragen: twee pagina's in piepkleine letter gezette titels. Alleen nieuwe boeken kunnen in het overzicht worden opgenomen, omdat de lijst anders veel te groot wordt; kinderboeken, pockets en herdrukken komen er niet in voor. In feite is TLS Listings, zoals de rubriek heet, iets wat jaren geleden ook werd gedaan, maar verdween omdat er geen beginnen meer aan was. Ongetwijfeld is de terugkeer te danken aan de vereenvoudiging van het maken van zo'n lijst door de computer.
Van het kleinste, maar ook leukste kindertijdschrift voor alle leeftijden St. Kitts van de Bovenwindse zijn inmiddels vijf afleveringen verschenen. Alles wat in de verhalen, raadsels, spelletjes en ernstige raadgevingen aan jeugdige vertwijfelden gebeurt, speelt zich af op het eiland waarnaar het tijdschrift is genoemd. Alles in verrassende kleuren en met originele tekeningen. Nummer 5½ is geen aflevering van het tijdschrift maar een verjaarskalender, aangevuld met St. Kitts-postzegels met de helden erop die in de verhalen figureren. Het tijdschrift wordt gemaakt van de wind, maar dat kan niet veel langer meer duren. Wie de kalender (een collectors-item) en numero 5 wil hebben storte f11, - op giro 88634 t.n.v. St. Kitts, Opzoomerstraat 7a, Rotterdam.
TTT, het Interdisciplinair Tijdschrift voor Taal- & Tekstwetenschap heeft een speciaal nummer gemaakt over ‘Empirische literatuursociologie aan de Katholieke Universiteit Tilburg’ (nr. 3, sept. 1986). Wat men zich daarbij moet voorstellen? Een reeks zakelijke artikelen die veelal voorzien zijn van tabellen waarin het gaat over onderzoeken gedaan naar ‘De erkenning van het schrijverschap’, ‘Keuzeprofielen van bibliotheekgebruikers’, ‘Titelproduktie en werkbeurs’(!), ‘De cultuursociologie van Pierre Bourdieu’, ‘Literaire tijdschriften en debutanten.’ Hugo Verdaasdonk voerde de redactie van het nummer dat los f27,50 kost en wordt uitgegeven door Foris Publications in Dordrecht.
Door de jaren heen heeft de Tsjechische, in Parijs wonende schrijver Milan Kundera menige lezing gehouden over ‘de roman’; niet zelden werden ze gepubliceerd in The New York Review of Books. Kundera denkt de roman een speciale functie toe: het is een genre dat nooit zal gedijen onder totalitaire regimes omdat hij altijd de nuances zal verdedigen, twijfel en paradoxen zal bevatten. Kundera heeft zijn lezingen en interviews over de roman nu verzameld in het boek L'Art du roman dat zo juist bij Gallimard is verschenen (importeur: Nilsson & Lamm, 199 p., f33,10).