Symbolen die de aandacht trekken
De fel gepolijste tekeningen van Teo Gootjes
Zonder perspectief. Politieke prenten van Teo Gootjes Samengesteld en ingeleid door Koos van Weringh Uitgever: Samsom, 62 p., f29,50
Hans Mulder
Sedert ruim vijf jaar treffen de lezers van Het Vrije Volk regelmatig een bijzonder soort politieke tekeningen in hun blad aan. Het zijn sobere prenten, die direct de aandacht trekken door het opvallende gebruik van zwart en wit dat ze scherp bij de rest van de pagina doet afsteken. Soms blijft zo'n voorstelling nog na het dichtvouwen van de krant op je netvlies hangen. Zelden werd met zo weinig middelen een dergelijk maximaal, doeltreffend effect bereikt. Zij, die niet op de Rotterdamse krant geabonneerd zijn, kunnen er nu ook kennis mee maken, want Koos van Weringh maakte er een selectie van, die onlangs onder de titel Zonder perspectief verscheen. Maker van deze opvallende prenten is Teo Gootjes (44 jaar), een laatbloeier onder de politieke tekenaars, van wie tot voor kort nog maar nauwelijks iemand ooit had gehoord.
Eigenlijk had hij priester moeten worden. Maar na vier jaar seminarie koos Gootjes voor een minder gewijde, althans minder rechtlijnige toekomst en liet zich als leerling inschrijven aan de Grafische School en vervolgens aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam. Daar volgde hij de avondlessen, terwijl hij overdag zijn brood verdiende als handzetter op een drukkerij. Toen hij het tekenen een beetje onder de knie had, kreeg hij een baantje als tekenaar op een clichè-fabriek en werkte ook als zeefdrukker. Na het behalen van zijn diploma werd Gootjes door een reclamebureau als ontwerper/illustrator in dienst genomen.
In december 1970 stapte hij van de reclame over naar het journalistieke tekenwerk bij Het Vrije Volk. Vooralsnog hield dat niet het maken van politieke prenten in. Dat deed in deze tijd Frits Müller. Gootjes hield zich voornamelijk bezig met het illustreren van reportages, rechtbankverslagen en rubrieken. Ook toen Müller in 1972 bij de krant vertrok, zag de redactie Gootjes nog niet als diens logische opvolger. Pas rond 1975 beginnen zijn politieke prenten in de krant te verschijnen, tekeningen, die duidelijk op het werk van zijn voorganger zijn geïnspireerd en niet erg opvallen.
Toch lijkt Teo Gootjes nu zijn ware roeping gevonden te hebben. Omstreeks 1980 (‘toen ging ik me pas serieus met het vak bezighouden’) treedt een duidelijke verandering van stijl op en verschijnen de zo suggestieve tekeningen in een steeds meer als eigen herkenbare stijl. Langzamerhand begint dit werk de aandacht te trekken, mede bevorderd door de landelijke weekeditie, die Het Vrije Volk ging uitgeven.
Zo nam Gootjes in 1984 deel aan de reizende tentoonstelling Inktspot en kreeg hij in datzelfde jaar een eigen expositie in het perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Koos van Weringh, een bewonderaar van het eerste uur, schreef in februari 1984 een lovend artikel over de tekenaar in het tijdschrift Oog in 't zeil. Het nu uitgekomen boek Zonder perspectief en de kort geleden in Rotterdam gehouden tentoonstelling Kijk op vier jaar Lubbers zijn de jongste blijken van deze toenemende bewondering.
Wat is er zo bijzonder aan dit werk? In de eerste plaats valt de hiervoor al genoemde eenvoud van compositie op. Gootjes werkt met sterk gestileerde vormen en haast decoratief aandoende zwarte en witte vlakken, soms aangevuld met grijze (gearceerde) tussentonen. In veel gevallen zijn deze arceringen bedoeld als sfeerbepalende componenten. Zij benadrukken het sombere, dreigende karakter, dat de voorstellingen van Gootjes zo vaak typeert. Een voorbeeld daarvan is de tekening van een kerncentrale (20-6-1985), waar het grijs een avondhemel suggereert.