Doelmatigheidsakkoord
Redelijke socialisten, dat brevet werd uitgedeeld aan uiteenlopende figuren als Samkalden, Van der Stoel en Duisenberg, zoals nu elke socialist wordt onderscheiden die genuanceerd spreekt over de welvaartsstaat. Den Uyl is nóóit een redelijke socialist genoemd. Tussen Den Uyl en de VVD heeft het immer ontbroken aan verwantschap. Niet omdat Den Uyl zo ver af staat van het liberalisme, voor linksliberalen in eigen partij en in D'66 staat hij meer dan open. Maar omdat de VVD, volgens Den Uyl, zo ver af staat van het liberalisme. Nog kort geleden, tijdens een symposium van de Teldersstichting (22 november 1984) hield Den Uyl een inleiding waarin hij de liberalen verweet gefascineerd te lijken door de neoconservatieve gedachte dat versterking van de markt en minder bemoeienis met het prijsmechanisme zal leiden tot herstel van werkgelegenheid en groei. Bovendien is de VVD, volgens Den Uyl, op zoek naar grotere verschillen en grotere ongelijkheid. Nochtans wilde Den Uyl een doelmatigheidsakkoord tussen PvdA en VVD niet uitsluiten. Niet omdat de VVD verlinkst is, maar omdat het CDA verrechtst is.
Voor het hier besproken boek liet Den Uyl zich interviewen door F.L.M. Lafort. Een gedateerd interview, dat aan het slot is toegespitst op de Amerikaanse verkiezingen. Volgens Den Uyl zou na deze verkiezingen een koerswijziging van Washington waarschijnlijk zijn, waarbij zelfs het Navo-dubbelbesluit van 1979 wellicht op de helling zou gaan. En dat zou weer leiden tot een grotere consensus in Nederland over het te voeren vredes- en veiligheidsbeleid. Optimisme tegen wil en dank. Geloofde Den Uyl het zelf?
Ed Nijpels, ook geïnterviewd door Lafort, geeft weinig hoop: ‘Op bijna geen enkel ander terrein is het verschil in benadering tussen PvdA en VVD zo groot als op het punt van het buitenlands beleid, inclusief de vredes- en veiligheidsproblematiek.’ Bovendien blijkt Nijpels, vooral om strategische redenen, niets te voelen voor een PvdA-VVD-coalitie: ‘In een coalitie met de PvdA is het gevaar niet denkbeeldig dat de VVD volledig wordt vermorzeld tussen een CDA dat op de rechterhelft opereert en de PvdA die op de linkerhelft werkt.’
Korthals Altes is nog stelliger in de (pragmatische) afwijzing van de PvdA. In een coalitie met het CDA kan de VVD immers veel meer van haar programma verwezenlijken dan in een coalitie met de PvdA. Hij krijgt steun van de directeur van de Wiardi Beekman Stichting, Joop van den Berg, volgens wie de ontwikkeling in kader en electoraat in Nederland doet vermoeden, dat VVD en PvdA zodanig uitgroeien dat zij beide in staat zullen zijn als leading partners op te treden in een coalitie met een ingekrompen CDA.