[Nummer 4]
Redactioneel
Met dit nummer sluiten we het jubileumjaar af. Dat doen we op karakteristieke wijze, met wederom een veelzijdige invulling door docenten, promovendi en studenten.
Universitair docent Wilbert Smulders grijpt in het openingsartikel terug op een canoniek werk: De donkere kamer van Damokles, dat nu opnieuw in de belangstelling staat dankzij Nederland Leest. Hij laat aan de hand van correspondentie en enkele essays van Hermans zien waar zijn ambivalente houding jegens zijn meest succesvolle werk vandaan kwam. Promovenda Marjolein Corjanus beschouwt de vele actuele plagiaat-gevallen in Frankrijk: waar ligt de scheidslijn tussen intertekstualiteit en ‘overschrijven’ en waarom kent Frankrijk zoveel schandalen op dit gebied? Ze geeft een stand van zaken en biedt zo een kijkje in de keuken van het Franse literaire leven. Een andere canonieke auteur in deze Vooys is Jan Wolkers, wiens korte verhalen door studente Suzanne van Geuns vanuit religiewetenschappelijk perspectief gelezen worden. Het veelvuldige geweld tegen dieren in deze verhalen is, zo toont zij aan, te begrijpen als een ritueel. Tot slot beschrijft boekwetenschapper Paul Dijstelberge de sociale en financiële positie van de schrijver en de rol van de uitgever daarin voor de vroegmoderne periode: het wordt al gauw duidelijk dat het schrijvers nooit om een dik salaris te doen kan zijn geweest.
Jan de Jong herinnert ons aan een tijd dat het genre van de roman zelf nog niet gold als volwaardig: hij plaatst P. van Limburg Brouwer, schrijver vol zelfspot, graag alsnog In de Kast. Promovendus Rik Smit heeft geen goed woord over voor een genre waarmee de markt aan de haal is gegaan: de paranormale romantiek, de Kop van Jut van deze editie.
Redacteur Viola van de Sandt en oud-hoofdredacteur Lisanne Snelders vroegen succesvol uitgever en Elsschotbiograaf Vic van de Reijt naar zijn rol als ‘toekenner’ van literaire waarde en als voorstander van een intellectuele elite. Het leverde een boeiend gesprek op met een oude rot in het uitgeversvak. In de laatste terugblikcolumn is eveneens een lid van de oude garde aan het woord: Just Enschedé, verbonden aan de CPNB, neemt ons mee naar 1982, een jaar waarin er geen Boekenbal was, en voert ons van daar langs precies dertig jaar boeken, dansmuziek en mooie jurkjes. Zoals altijd sluiten we dit nummer af met recensies: Janneke van der Heide bespreekt The Evolution of Literature: Legacies of Darwin in European Cultures en Ton Naaijkens las het werk van Carl de Strycker voor ons: Celan auseinandergeschrieben. Paul Celan in de Nederlandstalige poëzie.
De essaywedstrijd, de reeks van columns waarin werd teruggeblikt op de laatste dertig jaar van het literaire en wetenschappelijke veld: de festiviteiten rond Vooys' dertigjarig bestaan zijn voorbij. Het is tijd om weer verder te gaan. Ook het komende jaar kunt u interessante en diverse nummers van ons verwachten. De redactie wenst u een prettige jaarwisseling!